Agoda


Saturday, March 30, 2013

Breast feeding checklist

Barang2 kelengkapan untuk breastfeeding da selesai kot rasanya...
So here come the checklist:
1) breast pump....yg ni da amek kt poslaju semalam...


Aku xjdi amek mdela FS...sebabnya pump FS warranty 6mnths ja...n yg kalau aku nk beli tu direct dr US..risau plak aku nnt ssh ka mcm mana...plus rumble tuff ni pun murah....rege dlm 1/5 dr medela FS yg aku dpt hr tu...hr tu dpt FS dlm rm1.5k...kira murah la tu kan...tapi bila aku byk baca review...ramai yg rumble tuff ni pun ok...very light...senang nk assembly...tak renyah...siap laki bini da test semalam...cuma kena beli rechargeable battery la kan for emergency..tu br bru brpa ja cost dia kan...hehehe.nak2 plak sejak dua menjak ni kt kilang sebuk duk wat kaizen activity so otak aku ni byl nk kaizen n cut cost ja...
Memula bising jugak laki aku suh beli FS...ye lah...dia yg sediakan bajet utk breast pump ni...tetiba ja aku nk tukaq ke rumble tuff...pro n cont tetap la ada kan..medela mmg la well known...tp pump kalau dia nk failure bukan nya kita leh agak bila.lg satu nk beli kt kedai dpt harga rm1.5k mmg xdpt la...mostly kedai akan juai medela FS ni dlm rm2.3k...pffftttt.....lagipun kalau yg rumble tuff ni leh convert jd manual...so kira ok la sket kot....maklumlah aku kan cheapskate...otak ligat ja pikiaq mcm mana nk bjimat....hohoho....
Tapi mana tau...tetiba pasni nk beli mdela FS as second pump plak kan...who knows....

2) chiller bag
3) ice pack


Cun tak chiller beg i tu?kewl kan...very the english style...

4)botol susu~bru ada dua tiga ketoi
5) plastic bags with zipper lock to keep breast milk...
Yg ni ada la purchase 50 pcs...yg 12oz pnya...so boleh la jimat space kat deep freezer tu kan...
6) deep freezer~yg ni bulan 6 nnt bru amek...ada akak kt kilang tu dia nk tolak...bru ja pkai 3 bulan...sbb nk tolak...dia nknpindah umah n beli peti ais yg dua pintu besaqqq trus tu....so i just buy from her...seppp rm300 mak!
7) bekas dadih as breast milk storage?mayb will opt for this choice jugak kot...sbb hri tu tgk kak ipaq aku kak n wat stock utk zakwan pun pkai bekas dadih tu ja...at least saving la sket...cuma xleh pkai lebeh dr dua kali la...have to organize it very well la...

So apa lagi ehh???
Yg lain 2 In Sha Allah da setel...
Cuma nk tunggu baby ja....
Baby bila nk kuaq ni ya?
Mama n papa cant wait to see u dear....
Tolong doakan saya ya....

posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png