Monday, December 31, 2012

Cleo january issue


Love dis mink size cleo!


My all time fav skincare products!love u for a long time clinique!


How to get d selena gomez look?Lots of NYX freebies!


Cute huh?!


Have anyone try inglot?please let me know how good it is...

posted from Bloggeroid

Kenapa kaum wanita harus mempunyai pendapatan sendiri?

Well...kenapa agak2?
Bagi aku simple...sbb kita perlukan duet! What for?of coz la untuk mcm2....cthnya...nak bayaq duet kereta sendiri...nak bagi parents..nk byaq loan mara mcm aku ni..pastu loan asb(untung ni beb!pelaburan bijak ni..sapa tak suka dpt dividen stinggi 8.9% mcm thun ni kan!)...pastu beli make up...handbag....gadget...beli lingerie sexy2 untuk seduce laki...n d list goes bla bla bla....
Mcm2 la jugak korg boleh wat bila ada pendapatan sndiri kan..tanpa perlu tunggu semuanya disponser oleh laki kan....unless kalau laki hg kaya nk mampos..minimum mnthly income up to 15k n will give u an allowance up to 3.5 k per month...then maybe takdak masalah eventho nk beli bra kat la senza mahupun xixili skali pun kn...
Tetapi......sebagai seorang wanita yg modern....tak kisah la kita taknak keja opis hr mcm aku yg makan gaji tiap2 bulan ni ka...well at least...kita leh generate income from home....contohnya...kalau terer gila wat apam polka dots ka...cuppies ka macaron ka doyan crepe ka....boleh ja korang nk generate ni as income...

kalau da laki kaya sgt...suruh laki suntik modal utk wat investment ka business ka....xkka tu lebeh bijak...abeh busuk pun ko mlas n tak pndai nk wat crepe ka...cupcake ka dsb...boleh ja kan..ko amek umah babysit anak orang...tak ka untung namanya....
Aku pun pernah cakap kat laki aku..aku nk resign...he definately disagree wif me...sebab apa?sebab dia tau...aku ni jenis org yg cpt bosan duk rumah...nnt da abeh ngemas..da abeh masak...da puas tdoq....mula la cri laki tak abeh2...kol bila u nak balik..bila u nak balik...hahaha...betoi jugak kan?!xka meroyan aku nk duk umah mcm tu....but he promised me when everything gets better....he will help me with my dream to open a restaurant!yeay yeayerrrs....he's such a great husband!
So from this time being....i'm not 100% depending on him to give me money....well at least i can help him a lot...yeah of course the portion to pay the bills...rental etc...2/3 cntribute by him...but at least i'm helping him wif another1/3 portion rite?well...dats how marriage works...depending on each other n not oly rely on one side only....
Well...i'm not try to be~little woman who doesnt work....but i encourage u guys to see what's your potential...see what is ur passion...n who know from ur passion..u can generate income,rite?
Afterall...we need to see frok different angle of our life...who know suddenly Lord decided to take the man of our life....maybe suddenly something bad that we cant imagine happened to our love one...so think of dis side...what would we do?should we blame our fate while we dont even dare to change our life and style?or should we start to do starting something new that can change our life and make our man proud of us?!
From my readings and from my surveys..men prefer independent women...who goes to work...earn money like they do...n not 100% financially depend on them....


Cuppies...kalau terer baking...boleh ja generate it as income....



Kemon bebeh...we can do it!!!

posted from Bloggeroid

Sunday, December 30, 2012

Pedicure..

Sapa suka wat pedicure kt sini angkat kaki?
Aku ni xdak la suka sgt pun...tpi disebabkan la ni perut makin mboyot...nk kepit kuku sendiri pun rsa seksa oiii....so amek la kesempatan ni untuk memanjakan diri...biaq la bgi org buang cagu2 kt jari kaki aku tu...hahaha...ksian amoi ni...xpa la...bukan free ok...nothing comes for free in dis life.....right?
Alaaa...bukan nya selalu pun wat pedicure ni...sethun ada kot 2x...tu pun last time hr tu kt phuket sbb murah gila...rm25...mana nk dpt...skali ngn oil massage laki bini...tak smpai seratus pun...
Kalau kt malaysia ni...dua kali ganda la...mau plak wat kt dlm queensbay ni...mncanak2 harga dia...tu belum aku kaler ka apa...mmg aku x kaler pun...mcm mana nk bwak semayang noks?setakat polish ja lah....
Nk wat selalu mcm mbazir...nnt tak sempat cagu nk brtapak...ehh..pengotoqnyaaa...hewhew...so apa yg korang suka wat untuk release kan stress korg...
Mcm sesetengah org every week p manicure...xsayaangggg duettt ka...meh aku wat meh...byaq aku half ja...buleh?dasar kedekut!hahaha...bukan kedekut la...seppp jaa...
Kalau aku....aku suka massage...lagi2 body massage mcm oil massage...serius best..tpi disebabkan aku tgh preggy skrg...aktiviti massage tu limited lgpun kat sini massage xbest mcm kt phuket...dah la murahhh oiii........ok la...off now...
Sakit plak amoi ni dok remove kutikel kaki aku....redha ja lah...
Nasib tmpt ni best....


Thnx amoi comey sbb sudi belasah kaki saya yg berkematu dan byk cagu ni...hahahah

posted from Bloggeroid

Saturday, December 29, 2012

Hairan bin ajaib...

Ok al kisahnya aku ni..sejak2 preggy ni mmg la suka sgt bedai nasik ayam...mcm suka sgt lah...xtau nk xplain mcm mna kt hampa semua...
So tgh hri tadi...before laki aku p jmpa tukang dia...kami singgah la dulu kat Astaka Medan Suri ni..laki aku ckp kt situ ada nasik ayam best...nk jdi crita plak...kedai tu plak tak bukak....so kami p la makan kt satu lgi kdai ni...siap order ayam double lagi...wahhh kemain berselera dua2 nak baham....

Nmpk sempoiii kan..org penang kata..
tapiiiiii.......
Rsa dia tastelessss........
Adoiiii nasik ayam pun ada jugak org tak reti wat....sambil mbebel2 dalam hati aku....yalah...org meniaga plak tu...xkkn la tak reti2 kot...aku wat sekali bgi satu family makan pun menjadi...ayam kukus hainan lagi tau dak....
Rasa marvelous...semua makan shingga menjilat jari......x caya p la tanya adik....
Sampai laki aku pun kata nasik ayam aku taraf chicken rice shop...hohooiiii...ok lebeh2...tpi mmg laki aku mmg suka la ngat chicken rice aku...
Serius aku frust makan tdi...sbb bagi aku...chicken rice ni la menda paling simple nk masak...kenapa la rsa dia mck tu...alahai makcik pakcikkk....nak saya bagi resipi saya ka?nnt check la kat dlm blog saya ni...ada ja recipe chicken rice tu...
Ksian kat bebi saya tau....
Bukan la aku nk komplen or tak brsyukur aku dapat jgk makan...tpi kalau wat meniaga ni...msak kena la sedap2 tip top...no wonder la...aku ngn laki aku ja yg p mkn stu tdi...
Cessss

posted from Bloggeroid

Pure marine collagen?

Pernah dengaq psai pure marine collagen?
Well kalau nk tau pure marine collagen ni asai dia dri seaweed...sabah mari...so kalau nak tau apa khasiat pure marine collagen ni kena la wat research sket kn..kata nk cantek...kata nk da bomb...xmau kedut sana kedut sni...so kena la rajen sket wat findings kan....hikhik..sebenaqnya aku ni yg pemalas nk letak pjg2 since aku ni berbelogging thru phone ja...pyah noks nak copy paste...lain la kalau phone i ni da upgrade ke notes 2 and bleh ber multi tasking kan..haihhhh...tgh berkira2 mau mbeli notes 2 ni...ok ke idak ya?
Ehhhh da nyimpang...oklah...back to d topics...secara dasarnya collagen ni mainly dia pnya function is to hold our skin firm~ness....ermmm..betoi ka apa aku ckp ni?ok hr tu kan seminggu aku p sabah...so snorkeling..swimming...n cold weather st kundasang made my skin so dull....n aku ni plak bangsa kalau travel ni memey malaih nk amek port bab2 pnjagaan muka ni....heee.....serius pemalas!sila jangan contohi saya!...
So bila da pemalaih...automatic la kulit pun kusam semacam ja..haihhh....xlalu laki den tgk haaa....heee tak lalu ka?mcm lalu ja....ngeh2....
Bukan setakat kulit kusam..kulit aku pun jdi mengelupas tau dak..mcm teruk la jugak..hee...takut nk sentuh kulit muka sdri tym tu....so bila balik ja dr sabah...mula la giat melakukan treatment guna pure marine collagen ni....baru dua hari guna as mask n as drink...da rsa kulit firm...anjal..muda...jelita...wakaka...perasan nya oiiii!
N satu lagi...bila aku start minum collagen ni...aku makin kerap masuk jamban...tak kira la bebe ka kenken ka..yang penting collagen ni mmg bantu aku buang toxin dari badan aku
Cuma satu ja pesan aku...jgn overdose...kalau overdose pure marine collagen ni nnt kandungan Iron dlam darah pun aku high...nnt jdi lain cita plak...
Cara makan or minum pun..sehari dua kali...pagi sebelum makan...n malam sebelum tdoq
So as for mask plak...aku pkai before tdoq...n then aku bwak skali ke tdoq...pagi esok bru basuh....
Memang keras tegang ja muka aku...
Kan aku cakap kulit aku jdi mengelupas kan..kalau nak tau..kulit aku pun da x mngelupas dah...dah fully moisturize dah...gila effective dak?!
Tpi sumpah....mmmg aku rsa sangat effective dia pnya mask ni....kalau aku tipu pun aku dpt apa kan...
Nak tau mcm mana rupa pure marine collagen tu?

Mcm ni la nak oii...rupa seaweed yang da dikeringkan......mcm agaq2 sket..kena rendam 8 jam...n then rebus..hasil rebusan tu leh la korang wat ayaq ka...jelly ka...n yg pling penting masker!


Ni la rupa aku msa awai2 blik sabah..kusam kan kulit mak!

Ni after dua hari gigih memakai mask...n minum ayaq collagen buatan tangan ku....nmpk beza dak?

So korang nak beli ka?
Kalau nak beli...bleh order kt aku....
100g ~RM35 ja....
To order...can email me at aliafarhansaid@gmail.com
Or whatsapp kat no ni 0133363775

posted from Bloggeroid

Friday, December 28, 2012

Awesome vacation

Super quick update
Lots of photos...so let the pics speak for themselves!



















Place:Kinabalu Pine Resort, Kundasang Sabah....

What so special?
Beautiful resort located near to Mount Kinabalu...can watch the top of the mountain early in d morning...the most beautiful scenary...highly recomemended on Agoda..booking.com etc...

Price:RM180 onwards..depends on season...

posted from Bloggeroid

Baby cot kayu or portable baby cot aka playpen?

Cakap psai barang baby...mcm byk ja lagi menda yang aku tak prepare...mcm2 la...baju bru beli sket2...tu pun jenuh menuntut dgn kwan2 saina yg da jdi hot mommies smua...dr semua aspek la...tnya psai brpa psg baju new born nk kena ada at least..brpa byk mittn n booties nk kena ada...rompers la mcm2 lagi...and lani plak aku tgh kompius nk beli playpen ka baby cot..i mean playpen tu pun sjenis baby cot jgk...beza dia bleh covert tu playpen la kan...leh la aku letak baby aku...aku wat reja ngan snang hati...tapi buleh ka?kalau dulu aku tnya perlu ke tak baby cot...now i made up my mind...mmg aku kena ada baby cot...but now kinda kompius plak...nk beli playpen pnya ka baby cot....sesetengah org kata mbazir beli cot ni...tpi kalau pesyen aku ngn laki aku ni yg tdoq buas..tmbah plak laki aku ni bangsa belanda dapat tanah...lagi la...ko nk letak sekali baby kat tengah...tak dpt derrr...tak dpt...mmg la org kata naluri...menda kalau nk jdi..ilang naluri keibuan ka kebapaan kan...org moden kata prevention is better than cure...so dis is what i'm doing...mau tak mau..trpaksa la...dpt jenis baby mcm abg pupu dia zakwan lagi jenuh...satu tilam queen size..beta yg pnya...tak ker naya...udah la bilik aku ni pun besaq kelemboi ja haaa....
Persoalannya....baby cot kayu ka..baby cot playpen?
Baby cot kayu kena warna puteh...makaih mmg sedondon satu set la ngn furniture blik ni...english style abeh...kalau playpen...kena cri hat kiut2 la kn...tpi semua aku tgk mcm boring...tpi harga mcm lari byk ja betweeen dis two...lari kt rm200+...plus playpen ni portable...agk nk poyo leh bwak blik ni blik jitra...pastu bagi mak tok bising...oiii semak oiii semak....ngeh2so which one is worth?in terms of economic...safety...n handling?i've been doin lots of reading...ada yg bgi cadangan beli dua2...nahhh puaihhh...jenuhhhh...


Sweet n cosy ja kan?!adorable....


Nah dpt satu set mcm ni...mama ngn abah baby tdoq dlm toilet ja lah...


Kalau playpen or portable baby cot mcm ni...den mmg tak kesah..kaler ksukaab den ni...ijau jang..ijau...memang keno ngn selero dennn...tpi hr tu ada jmpa playpen yg kaler dia ceria mcm ni...suka sgt!xdak la nmpk boring kn?

So guys...which one?

posted from Bloggeroid

sharing is caring...

for those mamas n mommies wanna be like me who like to save a lot....u can visit dis page....this hot mommy has lot to offer you guys....
btw, sharing is caring rite?

 rompers as cheap as RM25 per pack...
super cheap rite?


 cute leggings



adorable hat...

kindly visit her page...by clicking here

Saturday, December 22, 2012

Away....

Vacation mode is on!

















posted from Bloggeroid

Sunday, December 16, 2012

My simple make up look!

Taraa....
Actually i'm not dat expert when it comes to make up especially the eyeshadow part...stil learning from youtube...esp from pixiwoo.com n michellephan....fames kan?sapa tak kenai...huhuhu


Flawless?yeah..try using naturactor...then u know how flawless ur skin can be...

What say u bout my eyes?ermmm...my first attempy to play two different colors like this...but stil love d outcome!

Wanna know what i used?

Naturactor...code 151...sapa nk beli?can order from me too!yayyy

Body shop bronzer

Mac n benefit lipgloss

Miss rose eyeshadows pallet

MAC, Benefit~coralista n high beam as highlighter....

I love d high beam from benefit bcoz it can shade my nose n point it out...n the body shop bronzer is d best because since i'm using nturactor..my skin wil be a bit pale..so to cover it...this bronzer works well to glow my skin....
Ok lah....
Hope u guys enjoy dis post!

posted from Bloggeroid

Thursday, December 13, 2012

Rezeki

Ckp psai rezeki ni mst ramai tgh emo kan malaysia kalah ngn thai...xpa la...mmg la ref bias...biasa lah...menang kalah adat permainan lgi pun mmg bukan rezeki malaysia jmpa singapore final ni...relax derr...Allah da tulis semua tu...hahah...sedang menenangkan diri sdri jugak mlm ni...
Wut eva is..bila ckap psai rezeki ni kan...rezeki Allah tu sangat lah luas...contohnya mcm aku ni..i used to be so jeles sangat dengan angah..kakak aku...ya lah...keja best...umah da msuk 3biji umoq tak smpai pun 35 da ada aset banyak...tapi aku?hohoho...income dia plak 4x greater than me monthly....seyes la xkkan xjeles....gila high achievement...nk melancong mana...boleh ja p mcm tu...dis year da p europe siap belanja mama lagi...last year p japan time2 earthquake tu smpai org ingat dia p wat kerja amal kt japan...under mercy...kahkah...next year p umrah lagi skali ngn mama n adik...siap sponser adik lagi..ok serius aku jeles ok...pastu siap lupa lagi aku nk deliver april thun dpan.siap da bli tiket p japan lagi...haih...xpa janji kalau dia p melancong jauh2 dia mesti beli prfume n of kos la dia akan beli kt aku skali...so suwit kan kakak aku...
Tapi ya lah...dia nk achieve one thing pun mmg shwe deserved it...dia dari dulu lagi rajen...rajen stadi..xmcm aku...rajen jugak...rajen td0q tym prep!kan rajen namanya tu...then come again...mmg dia deserve pun income byk mcm tu...sebab dia mmg rajen...rajen locum cri duet lebeh nk bwak p melancong..n beli aset..ya lah wei...bukan senang jdi doctor tu wei...keja kalau on call 2 hri hg duk kt hospital...xbalik tdoq kat umah...pastu tdoq ke mana...makan ke mana...cuba aku kena mcm tu...uihhh stress wei stress...tara lani reja mcm ni pun sharp pkui 5 aku blah lagi2 preknen ni wei...takdak isu jangan harap aku nak stay!gila kejams...
Tapi angah tak...dia mana kenai erti penat..ni pun tgh smabung wat MRCOG dia...gila rajen locum ngn stadi lagi wei...dah la course dia kt kl..so mostly every weekn she has to go to kl to attend the course or class or wuteva...aku?nk wat master pun pikiaq byk kali...xmau lagi byk dari mau....acaner tu?kalau aku nk amek master..nk amek dlm MBA leh?xmau amek chemical engineering dah...aku kan nk jdi manager!angan2 tinggi tu...tapi bpak pemalas...tgk la...tpi mmg tingin pun nk sambung dlm MBA...hopefully Allah bgi lah aku petunjuk n sedikit kerajinan angah tu kat aku
Hahaha....so pendek kata..xusah la duk berdengki kat orang...cuba tngok balik apa yg kita wat...apa yg org tu wat smpai rezeki dia mungkin lebeh dri kita...tapi ingat rezeki Allah tu luas...ok?
Nanite...

Nk kacau laki sat....
Tetttt

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 12, 2012

Hungryyyy!

Pagi td da bfast da pkul 7.30 kt canteen...ni kui 9.30 perut berkeroncong kencang lagi!baby mama lapaq ehhh....sabaq naa sayang...satg kita mamam k...mama da beli da mknan siap2 tdi..mama tau sayang tak suka makanan kt canteen compny mama ni..tak sedap kan sayang..


Sayang mama nk makan doyan crepe ka?nnt mama suh abah order ag k...jgn nakai2 kt dlm tu...


Hat ni xpa...ada lg kan dlm peti ais kt unah tu ya baby..satg balik petang ni kita mamam k...

Oh ya...doyan crepe n rainbow cake in jar ni tersangat la sedapppp....ni aku order kt hasben aku pnya kezen...kak mam....sedap oi dia wat...aku yang tak brpa gemar doyan pun leh suka kat doyan crepe ni...rainbow cake ni pun sodap...sapa nk order kat dia leh roger aku...order utk org2 skitar perlis n penang ja lah..utk penang pun kena check dulu bila dia balik k....

posted from Bloggeroid

Monday, December 10, 2012

Mama

Betul org cakap..kasihnya ibu membawa ke syurga kan?xkira lah kita da umoq 30 ka brapa ka...as long as our mother still alive..kita tetap akan menjadi anak kecik dia...kita tetap akan kena marah bila ada menda yang tak kena di mata dia..tetap kena puji melambung2 bila kita wat sesuatu yang membanggakan dia...tetap jugak dibelai dengan penuh kasih sayang tak kira la berapa umoq kita kan?!
Look at me...tak kira la macam mana aku ni kuat membangkang kata2 mama pun tetap jugak mama sayang...tetap jugak bila balik rumah mama..cakap ja nk makan apa..kalau ada mesti mama akan usahakan lagi2 tgh pregnant ni...lagi ngengada aku...hikhik...bukan aku ok...baby aku ni yg nak...selalu bgi alasan macam ni kan...rsa nk lempang dak?!jangan jeles....
Bukti kasihnya ibu....


nasik goreng kerabu yang super sedap



tomyam seafood yg marvelous!

Walaupun simple...tp tetap lah sedapppp

posted from Bloggeroid

Sunday, December 9, 2012

Fever

Serius penat gila..dr hri khamis lg demam...smpai ke hari ni...selsema xyah cakap la..nasib tonsils tak wat hal mcm selalu..kalau tak...yg tu la yg selalu sakit dulu..tapi sejak pregnant ni Allah lindung plak dua2 tonsils tu dri wat hal...syukran..
Ni pun dah tak tahan..nk tdoq awai...esok kena jugak p reja...hopefully by tomorrow morning da recover da demam ni...panadol ngn ubat flu pun da telan..ready nk belayaq ja ni...
Laki?sebuk tgk bola la...kjap2 mai jenguk aku kt bilik...takut aku pengsan kot...
Ok lah chow....
Doakan aku cepat baik dri demam ni...
Speedy recovery,alia!

posted from Bloggeroid

Saturday, December 8, 2012

Ice lemon tea

Buat sendiri dkat rumah....
Rsa fresh sangat!pastu rsa nk minum byk2...


Wut u nid is...
One sachet of boh ice lemon tea
Few mint leaves
N cold water
How to do?
Just add about 200 ml of water...then koyakkan sachet tu...masukkan dalam gelas sekali...
N last but no least..few mint leaves...pastu kacau la ngn spoon tu...



Then...sedia untuk diminum...kalau tgh2 cuaca panas ni..mmg lega ja tekak rasa....fuhhhh

posted from Bloggeroid

Friday, December 7, 2012

Officially

Officially da uninstall blogger~droid n blogger app from my phone n wil be using dis bloggeroid instead...yeayyy...sebab nya boleh add photo n then gmbaq semua takkan ke bawah n ke atas ja...
N then satu lagi leh wat caption mcm update kt pc...yeayyyy!!

Malam2 kalau dapat pizza mcm ni pun sodapp kan....



Pastu ngn jus ambra mcm ni....uihhhh...terliuq...

Ok lah...
Hasta la vista

Testing..

Still searchin for d right application to use in order to update my blog via phone...to be exact android phone...do u have any ideas?blogger~droid kinda sucks becoz all my pics go to top while blogger put all my pics at the bottom...there's nothing i can do to add on caption between my amazing photos...hahaha
To be truth...i enjoy updating via mobile bcoz most of the recent photo is here...malas gila nk transfer ke laptop or pc...so anyone knows any app yang tak sucks mcm dua minatang ni??

Gambaq ni saja nk testing ok ka dak...boleh insert caption ka dak

Makanan

Sedapnya lah bihun sup mcm ni....
Mode;melantak is ON


posted from Bloggeroid

Moi

Well eating moi kinda referesh my memories that i have wif my late abah..like seriously..T__T
Sebab apa?sebabnya i stil remember those days after SPM it was only me n abah at home..mama n adik pulak p kl...so both of us have a bad food poisoning...nak makan nasik...well mmg tak lah kan!minum ayaq pun keluaq balik...its either cherry berry or muntah...dua tu ja...so bila da ok sket by petang tu...i decided to cook for abah n me...a porridge!ok main hentam ja masak....letak ayam la...then letak isi ikan yang da direbus la...hahaha...never thought that abah loved it so much...n so do i....rasa mcm best ja...ya lah first time masak da ada org suka n appreciate sangat...tak ka suka nama nya..he's one of d reason i love cooking so much...u know why?sebab dia tak pernah kondem masakkan aku tak sedap eventho sometimes sangat miserable n xsedap!ok now i miss him so bad....wut eva it is....i hope he's doing well there...bcoz God love him more than i do....
Ok lah abah....
Gtg now...
Al Fatihah....
Lots of loves from your daughter,
Acik
Please enjoy the pics....
Oh ya moi is loghat utara...which is stand for bubur nasik or porridge...


Moi kosong+ayam



Ikan bilis goreng wif bawang, teloq dadar+bawang puteh goreng



Serunding daging nyum2



Campurkan semua..finally!yummylicious

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png