Agoda


Tuesday, October 30, 2012

resipi sup utara

Haaa....hila da strt boleh masak ni...mcm2 nk msak...maklumlah...hr tu dekat dua bulan jgk makan minum laki bini ke laut....asik makan kedai ja...jenuh cekau duet!plus kalau msak sdri ni lagi save...pastu kita boleh ja nk byk mana bahan tu...cth ayam ka daging ka...beli bahan bru brapa ja...pastu slap2 bleh dua tiga kali masak...let say kos aku beli barang hari ni rm12..tpi leh wat utk tiga kali makan...sekali makan costing dlm rm4 ja...ni kira aku beli kt kedai runcit ja yg agak mahal kalau compare dgn tesco ka mydin ka...but stil way cheaper compare to kalau makan kt kedai kan...mau tak mau dua org pnya meal busuk2 rm10+...mahai kan?
So back to topic...tgh hri td msa kt production floor tu tetiba lapaq bihun sup utara...ala yg bihun celup kunyit...n sambai dia kaler merah ang2 tu...so nekad...balik umah nk msak jugak...habaq kat laki aku...dia pun ON saja makan bihun sup!
So...let's get started!

Bahan2:
Bihun
Ayam/daging
Bunga lawang
Buah pelaga
Sup bunjut*ada xpa...xdak pun xpa
Kulit kayu manis..
Bunga cengkih..
Bawang besaq
Bwang puteh...
Serbuk cabai
Garam
Gula
Pak aji/perasa
Lobak masin
Daun sup
Bawang goreng

Cara2:
Untuk sup!
Blend bawang besaq...n bawang puteh...
Then dlm periuk buh minyak...tumis 3/4 bawang besaq n puteh yg kita blend td..brsama2 dgn bunga lawang...buah pelaga...bunga cengkih n kulit manis...kalau ada bunjut nleh campak sekali naa...then top up ayaq...
Baru campak ayam n daging yg da diblend...
Agak dah mendidih tu jgn lupa buh garam n pak aji!jgn lupa rasa ok!
Biaq mendidih sampai daging tu lembut ok!

Untuk sambai merah:
Dalam belanga...buh minyak sket..then tumis bawang yg balance blend td...pastu amek kuah sup kt dlm periul tu buh sket..then buh serbuk cili or cabai....
Kacau...n slowkan api...biaq sampai cabai tu masak...jgn lupa buh garam...pak aji n gula....rsa tgk ok la dak rsa sambai tu..

Untuk bihun:
Rendam bihun agak patut padan dua org nk makan...
Pastu dlam periuk yg lain...panaskan ayaq...buh kunyit n garam...biaq smpai mendidih...n then jgn lupa masukkan bihun yg da direndam td...jgn lupa buang ayaq rendaman dulu...
Agak bihun tu da lembut...cepat2 toskan n bilas dgn ayaq sejuk...nnt lembik sgt pun xbest la..

Untuk hiasan
Potong lobak masin halus2...sama jugak dgn daun sup!
Bawang goreng pun xdilupakan....beli yg siap sudah...malas kot nk goreng bawang merah tu!hahaha....

So nk makan...campak2 la semua bahan tu...ayam dgn daging jgn lupa angkat n potong dulu la ya...xkkan itu pun nk habaq...ok lah...chow...nk tgk adam dan hawa!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, October 29, 2012

spring roll recipe









Tu muka org tahan panas....mau tak bru j angkat da tak sabaq2 nak makan....haaa...ini makan dia!
Mudah...lazat n cepat disediakan..
Bahan2;
Udang
Crab stick
Daun bawang~tapi aku xbuh pun td..
Garam
Minyak bijan
Pak aji..or perasa
Kulit popia...
Cara;
*Potong isi udang halus2
*kalau ada daun bawang potong halus2 n masuk sekali dgn isi udang n crabstick tu
*titiskan sikit minyak bijan~bg aroma...wangi tau
*garam n pak aji or perasa sket...dah siap dah bahan inti...
Pastu gulung ja lah...laki aku pun leh wat menda ni...he enjoy rolling this...so i let him do this!
Pas da gulung...goreng n serve it with thai sauce!
Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, October 26, 2012

resipi ikan termenung goreng masak asam

Kalau tgk actually resipi ni tersangat la mudah...makanan org2 kampung ni...simple ja...tpiiiii....sangat la mnyelerakan...dan watkan laki aku makan nasik brtambah2...mayb effek beras siam yg diseludup dr padang besaq pun main peranan kot...heee....wuteva lah...mmg pkai beras siam tu elok ja nasik panjang2...tapi aku tak beli pun lah beras wangi...sbb kena be careful jugak...tak semua beras wangi yg kita beli dr siam tu..mmg beras wangi...makna kata...dlm perkataan lain ada additional lah menda depa p buh dlm beras tu bagi wangi ya tuan2 dan puan2 semua...aku tau ni pun sbb dulu kan aku prektikel kt kilang bernas...n mama pun kan kerja bernas dulu...so jdi issue jugak la psai beras wangi dr siam ada yg p buh perfume...dat one kita kena b careful lah kan...sbb thailand ni teknologi pertanian dia 10 thun ke depan dr msia...bak kata mama...org kita ni wat bendang malas nk jaga...hasil nk byk...upah org brcucuk benih padi pun amek org siam.org siam plak rajen...sudahnya...bila da lepas menanam tu biaq ja smpai rumput lagi tinggi dr padi...haaa...pastu bising kata padi tak jadi...haaa kan da tersesar jauh dr topik resipi aku ni....
Oklah off the topic psai padi..beras dan nasik...
Kat sini nk bgi resipi ikan termenun goreng masak asam
Ok bahan2 nya:
~Ikan termenung...nk guna ikan bawai pun sedap...hatta ikan masin pun gilos sedap
~ayaq asam jawa
~bawang besaq
~bawang puteh
~cabai melaka
~garam
~gula
~pak aji...ajinomot la tu

Cara2:
~first thing first...goreng ikan tu dulu...
~lpas goreng...simpan blik minyak yg byk tu dlm bekas lain...biaq sket kt dlm belanga...belanga?kuali la tu
~tumis sket bawang besaq ngn bawang puteh yg da dipotong..
~then masukkn ayaq asam jawa
~kalau pekat tambah lagi ayaq...ikot nk pekat ka ceroi...kalau takdak lauk lain wat la ceroi bgi byk kuah..kalau ada lauk lain lagi...wat pekat pun xpa...bukan apa satg takut takdak kuah mcm aku berebut kuah asam ni ngn laki aku...huahuahua...huduh perangai wei..
~pastu masuk garam...pak aji sket ja...jgn byk...nnt botak kepala...pastu gula...gula ni bgi rasa sket la...masam2 manis dia kan...bgi manis sket pun sedap
~pastu yg balance bawang besaq...bawang puteh ngn cabai melaka tu boleh la humbam dlm belanga skali...
~lastly...masukkan ikan yg da digoreng td dlm kuah...
~tara da siap mcm gmbaq kt atas...
I tell u senang ja...p la try wat...laki kami suka ja masak ni...dia kata simple lagi delicious kot...ecehhh...
Oklah aku nk tdoq ni...laki aku da ke laut da ni berdengkoq bagai...aku pun nk join sekaki ni...
Ok bai...nite..
Happy trying gals!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, October 25, 2012

suka kot

Suka sgt cita ni...never missed tau...da record da back to back...tpi makin hangat hati plak aku dgn si ain tu tau...eiii gewaaammmm....laki hang tu aaron aziz kot!ecehhh kan da emo dah....hahahhaa....tapi part yg aaron ckp dee tu setan yg best sgt...

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, October 20, 2012

simple make up

Muka aku ni sejak preggy ni kalau xmake up ya Allah pnya lah pucat lesi...so mau takmau nk p kenduri tu kena la calit n palit jugak apa yg patut...
Simple2 ckup...nk pkai eye shadow daring2 tu aku tak reti...so d best way...apply ja eye liner...senang cita..
So make up yg digunakan;
Naturactor of coz
MAC studio perfect
Benefit bronze
Benefit blusher
Rimmel lipstick in pink shade
Stage lip gloss
Silky girl eye liner~the best eye liner so far...xcomot eventho peluh membasahi muka...

Actually bila tgk balik make up aku kan org mst ingat aku ni tahap pro...masalahnya...pro lah sangat kan...eye shadow beli brlambak...tapi kdang2 ja pkai...sbb x brapa sngt nk reti...nk p mnuntut kat kezen aku yg mak andam tu lah mcm mna make up mata...yg len tu da boleh dah...cuma part mata tu fail jugak lah...tgk u tube bgai...xjugak pndai2...huahua...ok lah...chow...nk telan vit c...kadar kesihatan merosot dua tiga hri ni...dok serot seret ja...ingus duk meleleh ja...mcm apa ja..demam sat2 mnjelma...dugaan betoi...sabaq ja lah...nk wat mcm mna kan...ok lah...babai

Published with Blogger-droid v2.0.8

lippies

From left to right;
Nyx~gardenia
Red earth~pk406
Stage~lavender love
Clinique~honey blush
Stage~pixie pink
Stage~candid coral
Mac~reel sexy
Avon~juicy pomegranate
Silky girl~bubbly
Rimmel~pink blush

Most used one stil goes to soft pinky tones....dunno y...

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, October 15, 2012

budget honeymoon to phuket

wooo...
after a longggg time da p phuket pnya lama hari ni baru ni update bajet ya...ewahhh...biasa lahh...nk wat camna...terima ja lah seadanya kan...tuan empunya blog malas gila nk karang panjang2...nnt rasa nk puke...ehhh...apahal ni?mcm2 kan...da pregnant 3 bulan baru nk rsa update bajet ke phuket ya...ehhhh2...welll better late than never than nevaa rite...











transport=RM250
ok well transport ni a bit cheapo lah sbb kami naik bus ja...from hatyai to phuket by bus(tapi van actually..kat sana depa panggil bas jugak..so belasah ja...sorang dalam rm37 mcm tu...so before ke hatyai..kami naik van jugak dr danok ke hatyai..sorang dlm rm5.40 mcm tu..tak ingat dah...kira dua orang tak sampai pun rm11 la...ni mmg kira mcm ala2 backpackers la kami travel ni...aku enjoy travel mcm ni..tapi laki aku la..dia ni manja sket..taubat nasuha dah taknak van ag dia kata..eleh...ni pun sbb last time kt penang mmg takdak straight p phuket..so mcm rugi la kami kena trun p kl dulu...mcm reja kartun..sbb hometown aku pun da jitra kan..apa pun leh la singgah tidoq kat umah...lani xpa la..firefly da wat flight straight from penang to phuket...4x weekly...cewahhh ada chance lpas pantang serang phuket ni..ehhh...so bila kami da smpai phuket tu depa akan antaq kat bus station...so  from bus station tu kena amek la mcm taxi ke patong ka kata beach ka..ikut mana korang choose beach yg korang suka la..mcm aku..aku prefer lagi stay kat patong since patong adalah beach yg paling happening kat phuket...kebetulan time tu kami dapat taxi van volkswagen haah kau...dua orang ja kami...tgk dlm tv siam..rupa2 nya raja siam pun naik van volkswagen yg kami naik..ehhh...kiranya daulat keturunan siam aku tak abeh lagi kot agaknya..ehhh...
hotel=RM220 4D 3N
haa since kami p off season so hotel semua turn out to be cheapo...gila hang..aku p ngn family aku xmas last year..satu malam rm200 kot...ni kami dapat 4D 3N kot Rm220...thanx to agoda la...mcm aku da quite familiar dah ngn patong ni..ni masuk kali ke3 aku p..so da bleh booked hotel2 awai...riki2 hotel mana yg murah..n paling penting bertentangan dengan beach...actually ada byk gila hotel kat sini..yg kami duk ni kira hotel biasa2 ja..bukan la taraf HRH okeh..mau hard rock ta dpt la derr..lagipun motif utama adalah jalan2...lain la kalau kat HRH penang hari tu...mmg untuk bermanja2..kena la cun sket...
SPA thing=RM150
lebih kurang laa...daripada massage kaki...pastu oil body massage..ke pedicure..semua haa...untuk dua orang okei..kat sini sangat la murah..massage kaki serendah RM20 sejam..oil body massage serendah RM30...tak ka gila namanya...tapi be careful..pastikan laki anda berada di sebelah anda..jangan bagi chance okeh!
rent motorcycle=RM60-3D 2N
so merata2 kami gerak kt patong ni guna motor ja...smpai redah p Kata Beach yg jalan dia mnyeramkan tu pun guna skooter ja..sepanjang perjalanan ke Kata Beach tu berdoa la..siap ngucap bagai..takut siot!mmg worth la scenary otw to kata beach tu...sampai ke Phuket town pun kami redah guna skooter tu...hajat tu nk tgk la apa yg best sngat kat Phuket Factory Outlet tu...rupa2 nya hampass...baiklah p shoppin kt Al Ikhsan ja...lagi cun design..lgi muraaa...
food=RM400
disebabkan dua2 adalah kuat mencekik...so kami dua mmg ada bajet yg tinggi part2 makan ni...huahuahua...jgn lupa try Ghadaffi food kat depan masjid kt Patong tu...mmg sedap..tapi kalau p ramai berbaloi la bayaq utk RM150+ skali makan ya dak..mcm utk dua orang..maybe portion dia byk lah..makan smpai termonyeh2 n mengah...amek hang...kat area depan masjid tu mmg area muslim food la..dunt worry bout muslim foods..senang nk cari..ada satu kedai ni pun aku tak ingat nama dia apa..tapi nasi goreng dia semua ok lah..murah..dlm 60Baht mcm tu around RM6 mcm tu..ok la tu kan..
Cruise speed boat-RM140 per person(yang ni kami xp pun)
kami tak dpt nk p cruise n snokerling kt pulau2 sbb cuaca time tu agak menakutkan..asik ujan n angin kuat ja...ingat tahun lepas aku da kena sekali muntah2...so tengok cuaca tragis mcm tu terus aku ngn amir cancel plan..so sesapa yg nak p cruise n snokerling tu..harga dia dalam range ni la...try la..kalau cuaca elok p la..xp rugi woo..kesian jugak laki aku xdpt nk menikmati panorama yang indah kt pulan2 dia mcm Phi2 Island..Maya Bay semua tu...tapi laki aku ni bukannya gila swimming n snokerling mcm aku..mcm aku hari tu frust jugak lah...dia?mcm xdak perasaan...mandi ja lah kami kat patong beach tu..tapi mmg tak berapa nk mandi sangat la...ombak besaq haa..silap2 terapung aku sampai ke sri lanka...
Shopping=RM100
since thun lpas aku baru ja p..so nothing much la aku shopping kat sana..cuma aku beli home made soap ngn beads sandals ja..yg sangat cantek..dengan harga RM29 ja..rugi aku beli satu ja..kat malaysia ni juai sampai satu RM79..choiii betoi!
so all together dalam RM1180 la kami dua spend kat sana...
boleh la sapa2 yg bajet mcm tu p ke phuket...
ok lah..hopefully bleh tolong sesapa yg nak p phuket tu...
cumanya kalau p peak season mmg ssh la korang nk dpt harga hotel murah2...
apapun kena plan awai2 la..takut nnt hotel fully booked mcm aku dulu p ngn family mmg pakai redah ja..tapi takpa la mama aku pandai cakap siam..so anything leh nego2 ag..rugi plak aku ni tak reti cakap siam..aiyaaa

*sorry la..aku mmg malas betui nk letak caption kat gmbaq..okei..chow

Thursday, October 11, 2012

week 13

Baby is now 3 inch long...mama is super duper excited to see those tiny legs n hands yg keep on moving...oh so kiut....doctor said baby is so active...thanx Lord!
Phewww takut tau...maunya tak...asik muntah ja smpai nk kena gastric n heartburn...gila perut rsa menyucuk2..first thing cross my mind...baby ok ka?aku?ahh tak kesahlah...yg penting...baby ok!tgh2 mlm buta sakit...ngat nk serang KPJ dah...tahan pnya tahan sampai trlena...phew...esok terus p check kt pearl maternity center...bukan apa..ssh...kalau hospital sultanah bahiyah tu tau la aku ujung pangkal nk ke mana...kakak sendri doc O&G..heee...ngengadakan....tapi bila dengaq doc ckp baby tu active sambil tgk2 kaki n tgan dia gerak2 semua terus tersenyum...rsa nk nangis pun ada...Ya Allah...comelnya...tak sabaq nk jmpa baby mama lagi 6 bulan..yang si amir plak poyo act cool...padahal excited bila aku kata comel tangan n kaki dia gerak2...rsa mcm every week ja nk p scan buleh?hahaha...over xcited ni!after dis semua follow up dgn angah ja...senang cita...kt kk nk kena follow up...kt spital sultanah bahiyah pun kena follow up...kalau tak sebab aku sakit hr tu...tak kot p maternity center tu...mau kata nk follow up balik tu mayb tak la kot...xmau manjakan diri sgt...ehhh?!
Oklah...will update more bout my baby after dis....eventho stil in my kiut tummy!

Published with Blogger-droid v2.0.8
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png