Agoda


Saturday, September 22, 2012

hye

Hi baby...
Mama n abah love u...
Take care...
All of us icluding maktok cant wait to see u dear....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 21, 2012

for million times

I dedicate dis song specially to my husband...
May our love grow stronger till Jannah...Insya Allah

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, September 20, 2012

pregnancy part II

Yeah...never tot dat i'm d type of people whom happened to deal wif morning sickness...i admit it is so tough to deal wif it...i'm not d type of person who like to lie on d bed the whole day...yeah it's easy for those who didn't deal with it to advice me not to terbawa bawa sangat...yeah i've tried so hard...but sorry i am weak at dis moment...only to Allah ja yang aku boleh mngadu...before i married selalu tgk status kwan2 update psai morning sickness yang teruk...smpai bulan ke8 baru nak reda la...aku mcm aiyoo...pregnancy is tough for some people...n so now it's happening to me...
You know during pregnancy you happened to do something you dont like...n dont like what u always love to do before this...well all that happened to me..i used ti hate lying on d bed all day long...now look what the morninh sickness has put me...i used to love cooking so well but since pregnancy i less do d cooking things n today as i had to deal wif my morning sickness...n lie on d bed...i managed to force myself to cook for my husband...seronok tgk bila dia bersemangat makan apa yg aku msak...dats why la bila da petang sket da ok kepala aku...baru aku start masak..itu pun yg simple2 ja...janji perut kami tak diisi dengan makanan kat kedai lagi...
To my husband...sorry sbb lama da tak msak utk u...kadang2 burst into tears jgk bila nk msak ja tetiba muntah n automatic terus xlarat nk msak...thanx sbb pujuk i..thanx sbb bwak i makan secret recipe la..shark fin soup la...dan mcm2 ag...
I hope my morning sickness ni xlama..hopefully lah kan...
Amin...

Ps:tu kat atas tu la lauk aku msak hari ni...simple ja...at least terubat sket hati husband nk mkan aku msak...terubat jgk rindu aku nak masak...
Lauk:ayam paprik...sayur lemak pucuk...n sambai telor goreng(eleh simple ja pun nk kecoh!) yelah aku mmg kecoh pun
Oklah gud nite...nk tdoq...esok nk bgun awai...nk keja...hrap2 no morning sickness again tomorrow morning...
Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v2.0.8

rezeki masing-masing kan

well tergelak2 baca link seorang engineer ni yang duk kutuk2 golongan cikgu cikgi n counter back seorang cikgu ni...ok well said bgi aku dua2 mcm budak2...sebab apa...sebab satu yang si engineer liyana ni kenapa plak ko nk persoalkan kerja cikgu senang la apa la...hang tau mana keja depa senang?aku yg tgk status kwan2 aku yg cikgu dok update psai kepyahan nk didik anak bangsa tu hang ingat hang bleh handle kalau hang jadi cikgu?sudah la..aku pun keja kilang jugak..bwah aku ada 4 orang supervisor...21 orang technicians pun aku da pening kepala...ini kan plak nk handle budak2 wei...budak2 yang lagi2 tentu lagi byk ragam...tara hat yg tua ni pun da pnya aku stress dah...mana dgn machine lagi kalau problem nk kena deal...ni kan plak cikgu yg tentu2 keja dia hat tu ja...balik kena bwak blik keja lagi...hang suka ka kalau orang kata eleb keja engineer kilang senang ja...apa la sangat...p tgk2 line ada problem ka dak..pastu agak takleh handle panggil ja vendor...panggil ja maker...tu ja...mcm hat cikgu tu balaih kat hang la kan...hang pun tak suka kan?so xyah la hang nk persoalkan keja orang len tu senang...semua keja tu ada ssh masing2..ingat sket...jgn suka2 nk perlekehkan keja orang..hang buat keja hang...yang cikgu apa nama tu pun silalah buat kerja masing2...xpyah pkat nk membalas semua orang tau keja cikgu tu mulia...akak sendiri tak mampu dik oi nk jadi cikgu...abeh2 sangat akak nak ni pun akak mungkin minat jadi lecturer ja dik oi...sbb akak tau jdi cikgu mmg payah...akak mmg tak mampu...kalau ajaq budak U ni at least pandai2 la sdri ye dok?kalau budak sekolah...sekarang ni mcm2 kwan aku ckp...nk sentuh sket pun xleh...sentuh tu mksud aku mcm cubit ka apa ka...dulu aku kena cubit ka rotan ka ngn cikgu aku steady ja...sbb mak aku da habaq awai2 kalau aku ngadu ja kena pukoi ngn cikgu ka apa ka...nnt mak aku tlg tambah ag..kira add on la rotan kan aku kat umah...parents skrang da lain...semua tak boleh...kalau aku yang cengey ni mmg siap la kan...semua orang tau keja cikgu tu mmg ssh dik oi...xyah la nk layan si engineer liyana tu...maybe dia sdri jeles kot nk jadi cikgu tapi xdapat...
Mcm kalau aku ni..mmg aku marah kalau orang suh aku sajes aku sambung kpli utk jadi cikgu...sbb aku in d first place mmg tak berminat jadi cikgu..n kalau aku berminat...at d first place lagi dulu aku pilih education ovet chemical engineering....nk jadi cikgu ni bukan senang aku admit...kena bwak balik keja lagi kat umah...aku eventho keja kilang penat...kadang2 kilang or boss kol malam2 pun abeh sangat aku penat otak ja nk cri solution...ni kalau jadi cikgu nk kena check buku homework la apa la...semua la...n aku tau...aku takleh...bagi aku...keja mmg aku takkan bwak balik umah...tu prinsip keja aku...masa kat umah adalah msa utk family n santai...so dats aku cakap aku at the first place mmg takleh jadi cikgu...
N aku pun mmg sangat2 respek golongan2 cikgu ni...to engineer liyana oi..u r nothing if u didnt respect ur teachers...n anda jugak telah memalukan golongan2 yg bergelar engineer... to cikgu2 kat luaq sana tu...i respect u guys...xyah la marah2 lagi si liyana tu..dia pun da mntak maafkan...jgn la lemparkan komen2 yg bleh wat orang lain pndang korang sinis plak sebgai tenaga pngajar...sama ja peginya kalau ko pun kutuk keja dia...sama2 la kita muhasabah diri tu balik...xpyah terbawa dgn emosi masing2...
Ada sebab kenapa Allah jadikan anda cikgu...ada sebab orang ni jadi engineer...ada sebab kenapa orang ni jadi doctor ka apa ka....so sama2 lah kita berubah jadi yang lebeh positive bukan asik persoalkan rezeki orang tu orang ni...keja orang tu senang la...keja orang tu ssh la...

Sekian wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.8

Thursday, September 13, 2012

pregnancy

Well talking about pregnancy...i'm aware dat dis is my first pregnancy n my first 9 months journey carryin a baby...now i'm just 8weeks of my pregnancy n it is a long journey to go....i know dat...must admit pregancy aint easy n bein a pregnant woman u have to bear wif all up n down hormones...ur job..ur activities n so on...aku baru 8 weeks of pregnancy pun rsa sgt penat...well aku ni pun jenis alah yg boleh tahan la jugak...just like my mama...pagi2 kalau aku masuk toilet tu da uwek2...jawabnya mmg tak p reja la aku...jawabnya terlentang satu hari la aku kt atas katil..ye lah...kalau aku p keja..aku nk terlentang kat mna?kt production floor?xdpat la beb...dari aku nyusahkan org lain nk angkat2 aku yg terlampau ringan ni...baik aku duk umah...jwabnya unpaid leave la ya...mc larat nk amek tiap2 hari kau..last week keja dua hari ja...dis week pun baru dua hari aku keja...hopefully esok aku ok dan sehat utk keja....seyes aku rsa stress sbb prestasi keja aku da menurun...tpi aku nk wat mcm mna...kalau aku p reja pun belom tentu aku boleh nk wat semua tu...mmg dat part aku stress...tpi aku anggap tu semua Allah nk uji aku..nk up satu entry kt blog ni pun amek masa 3 hari tau dak..type sket save...type sket save...bila nk siap ntah..
Bila time aku sehat n p reja...cepat2 aku siapkan mana yg delay...chemical mana yg patut kena buy off..nnt tak psai2 ada plak chemical yg tak ckup la time2 aku xda..apa issue pun kena make clear...sapa technician yg nk cuti pun...mcm catch me if u can...adoiii....well sejak start pregnancy ni mcm2 perubahan yg boleh rasa...awal2 dulu asik rasa nak marah ja...esp kt suami..en amir...Ya Allah...pastu badan pun rasa xnak berenggang ngn katil...cuti jgn harap nk ke kilang....mcm no way k...kalau tak...jenguk la jgk aku ke kilang tym cuti..mmg mcm ni ka rsa pregnancy?ka depends dgn org?smlm masa balik keja...tgh drive tu tetiba rasa nk muntah...boleh melelong jgk la aku drive...sudahnya baru aku perasan aku tak suka bau car freshner yang baru tu...terus aku bukak tingkap n baling kt luaq...boleh mcm tu?balik elok2 smpai umah...londeh sluaq...masuk toilet terus uwekkkkk seround...nah puas....husband plak tgh mandi kt toilet sebelah pun bising2 jgn teran sgt la muntah tu la bla bla...kalau x teran..mana nk abeh...dah tu kang dok terasa ag dlm tekak aku ni...adoi...baby mama ni...byk ragam ya?n sejak2 aku detect aku ni preknen...otomatik aku jadi x berapa suka masak...sbb nya aku xleh nk bau ayam ka ikan ka udang yg raw...nnt mula la kepala aku pusing2...bila da pusing tu start la uwekkk seround then terus trlantar kt katil....seminggu sekali tu ja paksa diri masak jugak untuk suami...ksian dia...mama pun bising knapa slalu xmsak walhal dia tau anak dia ni suka masak...mama kata mmg la pregnant...tapi sekali sekala tu masak la...ksian kt amir tu...kat anak mama ni mama tak kesian ka?T_T so sbb ksian jugak pnya psai..aku masak la jugak skali skala...
So at this time being....resipi2 makanan yg aku rajen masak mayb akan takdak utk datu tempoh msa...smpai la alah aku ni ok...n aku bleh continue masak mcm biasa...
Hopefully sangat morning sickness aku ni xlama....siang malam doa bagi la Allah ringan kan sket dugaan sepanjang pregnancy ni...jauh la dari segala menda2 yang tak elok..
Well...ok la...finally one entry is done after 3 days tried hard to finish one!hahaha....
Time for maghrib prayers...lets read Yassin everyone!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Tuesday, September 4, 2012

first trisemester

Alhamdulillah...dgn nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...aku da pun preknen....n stil dlm fasa trisemester..yang mana bgi rata2 orang pompuan mcm aku ni adalah fasa yg sgt mencabar...jgn tnya brpa minggu ok...sbb hr tu msa raya mntak angah scan kn dia kata baby is too small..n cannot predict how many weeks she or he has been there...so dis weekend is the next scanning session with the baby's makngah...untung lah baby ni....makngah dia doc...mmg line O&G ag....to b exact gynae la kn...n now she's pursuing her specialist cost which to b exact MRCOG...sumthing like dat...dont ask me what it stand for...u can ask me engineering terms but no no medical terms ya..
Talking about my trisemester experience...fuhhhh....mncabar...morning sickness tu xyah ckp la...ni da dua hari x msuk keja...adoi tunggang langgang idop aku...umah xyah cita la..mcm kapai karam...err....tipu ja...xdakla smpi mcm tu...masak kat laki bleh kira ja brpa kali....ksian laki aku....kami asik mkn kt luaq ja...nk wat mcm mna kan...bau ikan ka ayam over2 mula la aku nk muntah...dah kalau nk muntah tu mula la melepet ja aku....Ya Allah...kuatkan lah hambaMu ini dengan dugaan Mu yg sekecil zarah....no wonder la dlm Al Quran pun da state kan....syurga tu dibwah tapak kaki ibu...mcm mana pengorbanan seorg ibu nk bwak anak dlm perut slama 9 bulan...aku yg baru mayb dlm 2 bulan ni pun terasa dah sgt2....melepet haaa wat keja sket...baru jalan sket dah mengah....apa daaa
Ni pun dinner aku tak lalu nk mkn menda lain....nk makan megi kari jgak...haaa amek..kunun nk brkhasiat sket buh la carrot...baby tomato...ngn pak choy....ayam tak dilupakan...slurrpppp...abeh spinggan..saya sayangkan mamee...ok over...i know....forgive me....yg lain nk masuk tekak pun mcm xleh blah...but before dat mmg kena telan dulu la ubat tahan muntah....xtahan den haaa...
Skrang ni pasrah je lah..tiap2 kali solat mntak kt Allah...baby sehat...mama n abah baby ni pun murah rezeki....n hopefully morning sickness ni reduce la day by day....
Ok lah....nid to off now..nk solat sat....n then nk off to dreamland....
Semoga hari esok lebih baik dari hari ini...
AMIN

Published with Blogger-droid v2.0.8
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png