Sunday, July 29, 2012

resipi udang goreng nestum or nestum fried prawn recipe








Follow picture step by step...n things needed for ur nestum fried prawn

nota kaki:sila gunakan or tambah..garam..pak aji..n gula secukup rasa

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 27, 2012

what are words?

Kenapa aku suka sgt lagu ni?xrsa ka lagu ni suwit gila...kalau tgk vid clips dia sure aku meleleh...nsib layan accoustic tp touching gila kot lyric dia..chris medina ni dia wat lagu ni utk tunang dia...dua bulan sebelum kawen dia pnya tunang ti eksiden...n got brain damaged..pastu half of her body paralysed...tapi dia ni ttp jugak stand by her side...uwaaa....meraung aku tgk vid clips dia...meleleh leleh...smpi laki aku pun terkejut...touching beb

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, July 25, 2012

resipi ayam percik versi makjah

Isnin lepas aku pesan la kat laki aku beli ayam percik kt param...tpi yg aku dpt hnya lah ayam panggang yg cenoet...dah la mahai...seketoi sampai rm4...rsa mcm hampagas...uiii...sakit hati oiii...then hri selasa lpas msa duk tgh drive blik keja trus kol mama mntk resipi ayam percik mama...tgh duk menurun tu tetiba line putus...bila kol blik bleh mama duk wat lawak...afc channel...aku mcm apehal plak mama aku ni...demam ka?...aku terdiam...dua kali plak tu repeat afc channel...pastu aku terus...mama ni acik kol main2 plak...pastu mama terus jawab...u ngn adik u kol mama ja mntk resipi...haihhh...hahaha...ingat aku ja wat perkara terkutuk ni...adik aku pun sama...hg mmg adik aku betoi la...oh ya..adik aku ni lelaki..tpi dia pndai msak...so kt umah sewa dia tu dia la chef...tapi dia tak auww yer...gf dia cik shud tu untunglah kalau berlaki kan adik aku ni...ehh apehal aku duk puji mamat ni...oh ya...dia selalu perasaan dia remy ishak..n aku akn kata podahhh sbb aku kan suka remy ishak...tapi hakikatnya mmg ada pun rupa sket2...cuma aku mlas ja lah nk admit..puihhh...
Oklah back to d recipe...

Bahan2 untuk ayam percik versi makjah:
Ayam
Bawang besaq 2 labu
Bawang puteh byk2~bgi naik bau mama kata
Serai~2 batang
Halia patut padan
Cili padi 4~5 biji
Serbuk cili
Santan pekat
Garam
Gula
Pak ajinomoto

Cara2:
1. Blend kan bawang puteh, bawang besaq,halia, cili padi, serai satu batang...
2. Then tumis bahan2 yg da diblend tdi...msukkan serbuk cili bagi merah sket.
3. Then masukkan santan pekat agak patut padan..
4. Masukkan ayam yg da dicuci...biaq msak skali senang...pastu buh segala garam...pak aji n gula..balance serai satu batang lagi tumbuk2 ngn lesing batu n buh skali dlm kuah.
5. Bila da nmpk ayam tu da msak..terus keluarkan panggang...
6. Yang kuah tu biarkan api dia..biaq smpai pekat...
7. Bila dok gril tu...tempek2 sket kuah yg makin pekat tu...
8. Then angkat ayam...buh atas pinggan...n atas ayam tu...curahkan kuah percik yg pekat tu...
9. Sedia utk dimakan wktu berbuka...

Nyum2...heppy trying ya

Published with Blogger-droid v2.0.6

daging masak asam

Seperti yang di request oleh bu ayu....ibunya si aqeel abbas...
Beb..menda ni simple dimple jak lah...mcm wat daging goreng kunyit...xtra nya hang buh ayaq asam jowo...

Bahan2 untuk daging masak asam;
Daging...
Kunyit
Garam
Gula..
Asam jowo..
Pak aji~ni ikut org la..kalau aku buh ja..tpi buh sket..
Bawang besaq
Bawang puteh...
Cili padi...

Cara2nya;
1. Tumis bawang besaq n bawang puteh...
2. Agak nmpk layu..buh daging yg da dipotong...pastu buh kunyit...
3. Pastu buh ayaq asam jowo yg da dbancuh..then tmbah ayaq...nk bgi daging lembut...
4. Agak da nk kering baru la buh garam...pak aji n gula secukup rsa...aku suka bgi rsa dia msam2 manis...so gula tu lebeh sket...
5. Then last buh balance bawang besaq n cili padi yg da potong tdi..kalau suka kering biaq ja agak kering...tpi aku ni bangsa yg suka ada kuah...menkelan org kedah kata kalau xdak kuah...
6. Pastu angkat msuk dlm pinggan...tunggu ja nk berbuka...

Ok mekyu...senang ja kan?kacang ijoo saja

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 20, 2012

salam ramadhan

Salam Ramadhan kaum muslimin dan muslimat....
semoga kita semua di dalam ringkungan rahmat dari Illahi...

naturactor..lai lai lai

well..i bet many of us da well known about dis foundation or make up base...naturactor ni kan..
well lagi2 kalau yang suka make up make up tuh..(ckp gaya  n nada nyahh)...
well for me..eh brpa byk well la kan...i had been trying a lot of foundation...but since i have combination skin which is oil at T zone n dry at V zone...must say it's quite hard for me to find a great foundation or make up base...try stage mcm tak best...nmpk mcm oily la plak kdang2 tu...at first application mmg nmpk perfect..but after few hours...i was like urghhh...berminyak n it did not blend so well wif my face...oh i hate u!then read lots of review about other foundations yg mahai2 mcm christian dior la..shisheido la..apa la...mmg kdang2 terpengaruh nk beli..but think again dah la mahai..iz it work well for my skin?hahaha....dasar kedekut...so last time masa aku kawen..my MUA who is my lovely kezen...used naturactor as my make up base...rsa mcm ehhh..suka nya suka nya...muka ku glow2...flawless mcm korean girls  nyahhh..auwww...so tnya lah dia...which foundation yg ok...krayolan ka naturactor...so she suggest me to use naturactor since my skin is a lil bit oily kan...n a lil bit dry...kalau krayolan ni dia pnya texture a lil bit thick...n tak macam naturactor...both are great...but it's all depends dgn msg2 pnya preference kan...and for me..i prefer to use yg light...since naturactor as not oily..but krayolan a lil bit oily lah...which is NOT really good for me...but maybe i can try one day...
kalau compare pun naturactor ni lagi murah dari foundation2 lain kat luaq tu..
dlm rm40-60 da bleh dapat..
so  naturactor ni pun ada dua jenis..ori dari Jepun ori dari China...
dua2 kualiti sama...bezanya Jepun cuma ada 4 or 5 colors..tapi dri China ada 10 colors...
 ni ori dari Jepun.
ni ori dari China

ni make up masa nikah.

ni masa make up sdri jer...flawless dak?
huahuahua..perasan nyahh

so kawan2..apa tggu lagi...
u can orders them from me now at ONLY RM40.
choose ur right color shades...

for orders and inquiry:
call or sms-0133363775
e-mel-aliafarhansaid@gmail.com

~LAI LAI LAI~

Saturday, July 7, 2012

doa kan ya

If you happen to read dis entri...pliz pray for dis baby girl,Malaeqa Zuyyin...my fren's dotter....she's been in ICU for quite someday...hopefully with our lil prayers, Allah wil heal her....
To my fren,bro gabai n wifey....be strong....Allah knows the best....

Published with Blogger-droid v2.0.6

my cookings lately

From my instagram...
Follow me on my instagram:aliafarhan

Published with Blogger-droid v2.0.6

perihal hasad dengki

Ckp psai hasad dengki ni...well kdang2 hang tgk org tu jauh lebeh sopan...bertudung litup bgai...kira kalau buat calon bini tu...mak mentua msti suka habaq ang...tapi....tgk ya Allah....perangai...Nauzubillah...dengki sana sini...tak puas hati gaji kawan kau lgi tinggi dri kau lah....kawan kau byk OT dari kau lah...yg syioknya org yg duk ngata lebeh2 ni geng2 n kawan baek comolot darling sana dear sini...puihhh...belakang orang tu hang kutuk rapat kau2 pnya...pastu bwak cita merata...pastu mnyampai2 ke telinga aku...nk aku komen?jalan dahh...kawan baik korang kan...buruk2 hadap sdri la perangai...xpyah nk jaja cita merata bagai...kang aku komen....aku plak mulut supa longkang kan...dah plak aku kan yg korang benci...hahahah....kalau baca entri ni paham sdri la ya....malas dah aku nk buat baik kat org yg tak pernah pun nk hargai apa yg aku duk wat...g mam la weh...tak hadap pun nk ada kawan mcm ni...bab kerja...kerja...jgn nk pertikai kerja orang sana sini...aku ada hak aku sdri utk nk tolong korang ke tak...sebab dalam job description aku pun xdak aku yg kena tolong technicians....tpi job description technicians...yg kena bantu supervisor okeh...yg nampak aku duk melengak dpan pc nmpk plak...yg serabut otak aku korang tak nampak kan...kalau asik nk pertikai kan kerja orang...baik p pertikai kerja manager ka apa ka...jalan sana...jalan sini...meeting sana meeting sini...cari salah orang sana sini...lagi senang kan reja depa...awat hampa tak pertikai....remember d higher ur post...d higher ur responsiblity....so setakat kena tegoq ngn aku pun nk wat muka toya nk mati...muka takleh nk terima org ckp apa...jalan dahh....aku tak heran...sebab korang pnya salah aku kena marah dengan boss semua aku nk diam ja?cukup2 la pijak kepala aku....pikiaq balik kenapa Allah bagi kau rezeki takat tu...takyah nk pertikai sana pertikai sini...dengki sana dengki sini....dengan geng isi dan kuku korang pun korang nk berdengki...dengan aku apatah lagi kan....muhasabah diri tu balik...takyah rasa dri tu pndai sangat..jgn asik nk mngelabah bewak...byk sgt cerita mangsa....oh dia tu boleh la alia syang....pffttt...wtf?!kalau aku nk syang ka tu hak aku....paham?!
Akhir kata...hindari la penyakit hasad dengki ni..sebab menda ni akan jadi barah...kalau tak berdengki tu xleh ka?ka mmg terbukti korang2 ni mmg spesis budak2 umoq 15thun?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, July 1, 2012

spain domination


well said...
they won Euro 2008, World Cup 2010 and now Euro 2012...wasnt dat fantastic...
ecehwah...leh jdi pengulas kat Astro Sport Channel dok?waklu kan..
ye lah...aku ni da lama gila kot sokong Spain..sejak dr zaman abg Raul Gonzalez tu...Abg Villa tak dilupakan beserta abang Puyol..eceh..ada ka patut depa kata org yg sokong Spain ni adalah typical?apa kah typical nya d sini...siap list kan lagi kalau minat brasil ka england tu kira typical la..okeh brasil pun mmg aku sokong...including argentina la kan...tapi england a big NO WAY la kan...kalau kat sekolah dlu sapa sokong england kira hina gila doh...lagi sinis..ntah hapa2 la depa ni..termasuk la aku..selalu kutuk kalau ada org sokong England..mauaha...
aku dah lama sokong Spain..dr zaman depa tak dak menang apa2 Cup pun...lani they hev proved something to the world....the word domination ok...conquer bla bla...dats Spain!
rugi aku tak bet ngn laki aku ni..kalau dak ada nangeh lipat baju setahun...
tak sangka Torres yg selalu aku mrah tu leh dpt Golden boot...ecehhh...mcm kawan rapat ja kan...poyo lah...nasib abg Villa aku tak men..kalau men mmg lagi sayoq la Italia semalam...hahaha

amenda la dia pkai

Okei...bajet...rmai yg tnya aku...pencuci muka apa yg aku pkai...aku ni jenis setia...dah lama pkai clinique soap face tu...dri 2008 lagi..pling lama produk yg aku pkai...dulu pkai yg num 3 pnya soap...skrg ni da tkaq ke no 2 sbb nya muka aku dah tak fully oily...cuma oily kt certain part ja...which to be percise is at T zone area...kt v zone...dry...so kena la ganjak ke no 2 pnya ni..dulu aku guna fully set dr clinique...dr soap..ke toner ke moistuizer gel...aku stil guna toner dia kalau jerawat aku thap kritikal sbb dia pnya toner perghh...mmg best...sedap...kecut jerawat hg tau dak...moisturizer gel tu ok la..tpi aku lebeh prefer hada labo lani...sbb apa?sbb dia xbrminyak lgsg...n gila moisturize muka aku...sbb dia kan Super HA?apa tu super HA?sila gugel khasiat menda alah ni...k...
Apa yg penting kulit ni kita kena cuci dia betoi2..buh toner...pkai mask...pkai serum nk lgi baguih...pastu jgn lupa pkai moisturizer...yg ni kena ikot kulit...oily ka..acne ka.dry ka...kena pndai cri la ya...kulit aku ni pun bukan la walah sgt...tpi kena2 la pndi jaga k...

Published with Blogger-droid v2.0.6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png