Monday, February 27, 2012

Another Bukit Merah?

If we really love our mother land~Malaysia....coz i bet we do!

Pliz stop dis madness....

Listen to our people...i mean the 'rakyat'....not ur 'kroni2' man!


Published with Blogger-droid v2.0.4

lynas issue?

What do ya think?

I think our PM has lost his mind...

Aku yg keja kt company electronics n bergelumang ngan heavy metals ni pun slalu ja rsa lemau2 bdan...

Bayangkan lah kalau process tu ada yg release radioactive component mcm tu?lagi nk declare save?

Mmg aku xpaham...

Pkir sdri lah....kenapa lah australia tu ssh2 nk transport mai ke sni...utk kita process rare earth or nadir bumi tu?mmg la bukan kilang nuklear tu....tpi dia pnya waste tu ada radioactive...kita offer dri nk p process plak dah...mmg nk jdi kambing hitam...

ingat apa pernah jdi kat bukit merah 20~30thun dlu?well aku pun tak beranak lgi kalau 30thun dlu...p la try google Mitsubishi Corporation~Asian Rare Earth Plant in Bukit Merah...

Mayb our Mr PM nk rmai rakyat malaysia ni jd mcm XMan kot?


Sory MR PM, i totally lost my recpect to u coz i cannot tolerate wif dis environmental issue!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 23, 2012

simple pasta....n economic

Wut u need:

Fresh Tomatoes

Onions...

Garlics...

Daging...ikut la nk cincang ka...tpi aku suka yg kena potong kiub kecik2...bru la rsa sket..

Oregano n basil leaves~beli yg dlm peket satu rm2.50~3.00 ja...murah...xyah la duk beli hat McCormick bgai...sama ja rsa dia...

Capsicum

Gula

Garam

Pak aji~aku ngaku aku pkai pak aji dlm almost msakkan aku sbb mama aku pun pkai...mama aku ckp alah, org kita ni kalau makan kat mamak mkn nasi puteh kacang benci n ikan goreng pun sedap tak hengga la...tpi bila msak sdri xsedap la mcm mamak msak...mama kata lagi mau xsedap...tuang aji setengah kilo...rebus bendi pun aji...ikan goreng pun aji...silap2 nasik pun aji..

Well at least bak kata mama kalau kita jenis yg msak sdri makan ni...kita buh la sket2 dkt dlm msakkn kita...tpi xdak la aku tanak nasik or goreng ikan ka rebus bendi pun nk letak pak aji kesyang tu...alah...kau ingat serbuk knorr smua tu bebas ka msg?tipu la...

Ok back to d recipe...


Wut u nid to do

Potong fresh tomatoes n blend...

Panaskan minyak...guna palm oil sudah...pliz be proud of our own oil..kalau kau blajaq chem eng mcm aku...kau pun tau palm oil ni pun bgus ja cuka barat ja nk mndown grad kn kita pnya ni sbb xnak kita pnya mnyk jdi hi price so mulalah diorg sebarkan dakyah2 kununnya palm oil ni jahat gila...nnt entri yg akn datang akan aku cita mcm mana palm oil ni bleh jdi jahat gila okeng?!

Back to topic...pastu tumis la onion n garlic smpi layu2 n then msukkn tomatoes yg kita blend td...

Terus msukkan daging kisar/daging kiub td...

Tambah ayaq agk patut padan n then buh la garam gula n pak aji sket...pak aji tu buh sket ja..jgn over k...p mati la org barat xmakan pak aji ka apa ka...janji satisfy kita pnya tekak...huhu...apa kenda pun kalau bab2 makanan ni kita jgn over2 rite..over garam hi blood..over gula diabetes...over pak aji nnt ssh nk mngaji n botak..pndek kata bersederhana la ya...

Okeng2 sori mak da over ekting...

Biaq la sampai kuah tu pekat...

Pastu capsicum2 td yg da potong buh la dlm kuah tu...

Kalau nk buh cendawan butang...buh la sblm capsicum td ya...

Spegetti tu awai2 lgi kena rebus ya..buh garam n minyak sket spya bgi rsa n xdak la spegetti tu melekat2....


Ok lah heppy tryin...


P/s:dulu tingat msa belajaq...ada membe aku tnya kt lcturer aku psai msg...ada org wat testin kt rumput ka apa ntah..pastu mati rumput tu...lecturer aku kata mana leh sama kan rumput tu ngn manusia...well at least kena la test kt tikus2 putih kt dlm makmal(puihhh skema nya ayat aku)....well,aku sokong ckp dia...byk testing pun pkai tikus bknnya rumput...trpulang la kt org...kalau korg mmg banned gila2 pak aji ni..aku mmg syg pak aji cuma aku xpkai la over2 mcm kt kedai2 yg pkai stgh peket dlm msakan depa....tpi korng pasti ke kiub knorr tu smua bebas pak aji?sbb serius sama ja dua2...hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 21, 2012

dat so sweet...

Amir:dulu hg org yg pling aku benci

Aku:lani?

Amir:lani org yg pling rapat..lpas ni lg makin rapat2 la...


Ahhh dat so sweet of u...so sweet..dlm hati ja la kata...


Aku:hahaha...sama la ngan i...u ingt i suka ka tgk muka u dlu2?dah la mcm pehal lu mamat muka poyo nk mati..lu ngat lu nsem?

Amir:tpi i mmg nsem pun kn..kalau x,xkkn u mau kt i...

Speechless aky mamat ni bajet plak daa...


Aku:yelah..nsem mcm aaron aziz..tp remy ishak nsem ag


Moral of d story:xyah la duk benci org tak tentu hala..nnt jdi mcm kami dua..hahhaha...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 20, 2012

HUKUM MEMAKAI EMAS PUTIH BAGI LELAKI

Dari Abu Musa, bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda,
“Dihalalkan emas dan sutera untuk kaum wanita dari
umatku dan diharamkan keduanya terhadap kaum lelaki.”
Terdapat satu riwayat bahawa Rasulullah S.A.W. pernah
melihat sebuah cincin dari emas di tangan seseorang, maka
Rasulullah S.A.W. meragutnya lalu membuangnya lantas
bersabda, “Seseorang dari kaum sengaja memegang bara
api dari neraka lalu diletakkan di tangannya” lalu Rasulullah
S.A.W. meninggalkan lelaki pemilik cincin tersebut dan
membiarkan cincinnya terbuang di hamparan bumi lantas
sebahagian orang berkata kepada si pemilik cincin,
“Rasulullah telah pergi, ambil cincinmu dan pergunakanlah,
lelaki itupun menjawabnya dengan tegas,” Tidak, demi Allah,
aku tidak akan mengambilnya apa yang sudah dilempar
Rasulullah”.
Menurut para Fuqaha’ golongan Maliki, bagi kaum lelaki
boleh memakai cincin dari perak asalkan tidak lebih dari dua
dirham dengan syarat bertujuan mengikuti jejak Rasulullah
S.A.W.

Berdasarkan analogi cincin ini, maka setiap benda yang
diperbuat daripada emas (termasuk emas putih) yang dipakai
untuk berhias oleh kaum lelaki, maka benda-benda tersebut
hukumnya tetap diharamkan bagi mereka.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam,
Halaman: 705 & 709
Yunus Ali Al-Mudhor

Sebab-sebab lelaki haram memakai emas
Terjemahan : Dari Abu Musa, bahawa Nabi S.A.W. bersabda,
emas dan perak itu dihalalkan bagi kaum wanita dari umatku
dan diharamkan bagi kaum lelakinya.
(Riwayat Nasa’i, Termizi dan Ahmad)

Islam menghendaki agar perempuan itu mempunyai tabiat
khusus, begitu juga dikehendaki dari kaum lelaki. Oleh sebab
itu maka Islam mensyariatkan agar masing-masing dari
keduanya ini (lelaki dan perempuan) tidak menyerupai antara
satu sama lain sama ada dari segi berpakaian, tutur kata,
tingkahlaku dan sebagainya.

Dari Ibnu Abbas R.A., Dia berkata: Rasulullah S.A.W. telah
melaknati orang-orang lelaki yang menyerupai perempuan
dan orang-orang perempuan yang menyerupai lelaki. Dan
dalam satu riwayat, Rasulullah telah melaknati orang-orang
yang menyerupai perempuan dari kaum lelaki dan orang
yang menyerupai lelaki dari kaum perempuan.
(Riwayat Bukhari)

Islam mengharamkan pemakaian ini hanya kerana memakai
emas boleh menjurus kepada dua perkara. Pertama; menjurus
kepada gaya hidup yang mewah dan berlebih-lebihan yang
tidak diperkenankan oleh Islam. Kedua; menjurus kepada
kemewahan yang dapat merosakkan bangsa dan mensiasiakan
harta yang tidak sepatutnya bagi kaum lelaki.
Rujukan:
Terjemahan Halal Dan Haram Dalam Islam
Halaman: 706
Yunus Ali al-Mudhor

Emas Putih terbentuk hasil daripada campuran beberapa unsur
logam iaitu emas kuning, tembaga, nikel dan zink. Emas kuning
yang digunakan untuk membentuk emas putih adalah dari emas
kuning 18 karat (750) atau emas kuning 14 karat (585).

Kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram emas putih
dalam peratusan adalah seperti berikut:-
Emas kuning (18K) : 56.94%
Tembaga : 26.77%
Nikel : 11.96%
Zink: 4.33%
Emas kuning (14K) : 55.55%
Tembaga : 19.00%
Nikel : 13.78%
Zink : 11.67%

Persepsi masyarakat hari ini, terdapat dua kategori emas putih
iaitu emas putih yang mengandungi emas kuning dan juga
platinum, kedua-duanya dipanggil emas putih.

Campuran unsur logam bagi membentuk platinum tidak
mengan-dungi unsur logam emas kuning. Berikut adalah
kadar campuran unsur logam bagi membentuk 1 gram platinum
dalam bentuk peratusan:-
Platinum : 10%
Palladium : 50%
Perak : 40%

Dengan ini adalah disyorkan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa
Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam membuat
keputusan mengenai hukum emas putih yang dipakai oleh golongan
lelaki.

Dengan keputusan ini diharapkan segala permasalahan yang timbul
berhubung perkara ini dapat diselesaikan terutamanya kategori
antara emas putih dan platinum yang telah menimbulkan kekeliruan
pada masyarakat.
Disediakan oleh:
Jabatan Mufti Negeri Selangor,
Shah Alam.


boleh rujuk kt situ...
sebenarnya aku pun da copy leh kata 100% utk peringatan dan pengetahuan utk kita semua..eventho aku ni graduate chemical engineering pun..aku stil duk ingat emas putih tu free from Au or emas kuning but actually it is not...and to be precise orang2 kita ni slalu ckp yg emas putih ni platinum..so kalau ikut platinum ni dia bukan Au..nama pun platinum so it shud be Pt....tetapi...kita da salah dah tang ni...
and as for the info...aku rsa ramai jugak pakcik2 kat luaq sana yg stil lagi duk pkai cincin suasa...suasa ni pun xleh k...sebab ada campuran emas...
and daripada pembacaan aku(cewah..pembacaan tu tak tahan...koya mati pnya ni), jam2 yg kaler gold pun lelaki xleh pkai..mmg patut la kan..stil jam tu di plate ngn Au...
so mmg xleh la ya Tuan2..pakcik2...Dato2 sekalian...
aku kan keja kt company electronics..so da sinonim la ngn Au plating ni....(sebenaqnya nk plate Au sendri pun da pndai..setakat nk plate cincin silver aku ngn Au ni dah lpas...cuma kena bg aku rectifier ja lah)
aku pun pernah la dok koya2 nk beli kt amir cincin emas putih a.k.a platinum kunun...wlahal two dif things ni...selamat la dia pun baik...cincin kawen pun steady ja mintak cincin silver...ikot sunnah Nabi katanya...Alhamdulillah...selamat duet aku sebenaqnya...kalau betoi kang dia mntk cincin Pt mau mati aku...

apapun...pasni nk kena p tgk blik cincin silver hari tu....
dia da brkenan yg tu dah...
so layanzzzz saja lah...



Saturday, February 18, 2012

komunikasi suami isteri

Hee...

Biasalah...dok tgh kursus kawen ni...

Part komunikasi suami isteri...

Tetiba bila ustaz ckp psai komunikasi melalui sms...


Ustaz ckp...

Saya sayang kamu...kamu sayang saya dak?

Dak!


On d dot aku terus ingat kt amir..

Demmm....mcm sama ja...

Terus sms amir


Aku:mcm sama ja apa yg ustaz tu ckp...memanjang kalau i tnya u..u sayang i ka dak...msti dpt jwapan dak!

dan2 ada ja sms msuk

Amir:u sayang i dak...bla bla bla...DAK!


Amir:bru ja tulis kt u...pandai la hg ni...


Aku:haaa...mmg tau dah!meluattttt


Amir:meluat ka...


Ok ustaz ni wat lwak lgi...

Ada ka patot pggil wife gemok gedempol...

Oiiii...apa smua mcm amir ni....

Arghhhh...

Nsib bek dua2 gemok gedempol....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, February 17, 2012

kursus kawen

Skrg aku tgh attend kursus kawen..

Byk input dpt...

N ssh jgk ya procedure nk kawen ni...

Fuhhhhh


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 14, 2012

broccoli cream soup

As requested by my fren lina, i would be delightful to share my recipe wif u...u...u. ...n her...


Ok let just straight to d point...

Sorry i've been busy lately....

Yeah wed preparation gimme headache sumtymes...hahaha....


Wutever la....

Back to the point....


What u need;

~broccoli...depends la byk mana kau nk wat...

~garlics...lots...chopped

~onions~2 labu......chopped

~chicken stock...

~cookin oil

~fresh milk

~butter...sket ja...nk bgi rsa lemak2 ja


What to do?

~first thing first...heat oil,then add onion n garlics..fry over til soft nit brown ya..brown karang terus hangit n tengit plak rsa n bau soup korang kang

~add in broccoli..put water...

~then add butter and milk....

~msak dlm 10 mins smpi agak2 broccoli tu da msak...

~then tuang smua2 td dalam blender n blend...kalau sapa ada food processor...just crush broccoli ni kt dalam pot tu ja lah...kalau xdak..kena guna blender ja...

~make sure smua da hancoqq...n then tuang balik dlm pot...n kacau smpai la dia thick...tapi biasanya sat ja nk thick...


N kalau ikut jamie oliver pnya recipe...dia akan buh cheese msa kt final ni nk bgi thick..tpi disebabkan aku xdak cheese...so aku xbuh la...


Apapun...heppy tryin ya everyone...

Simple and nice..

Makan ngn garlic bread pun nyummy ni...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 13, 2012

the tourist

hahaha
tourist la sgt
jln2 penang ngn amir ja pun...
tp biasa la..penang kan fames ngn one the most unique heritage town in the world...
ecehhh....
sama la mcm melaka...
unik kan!
pliz enjoy the pics..

startin wif the famous rope walk....


amir said dis uncle hev cooked dis char kuey tiaw since he was in primary school...
not bad...but love char kuey tiaw parit more!


pitty him...
haha...
candid!





finally i got dis bekas celak
for rm10.



now at padang kota lama...




my tourist guide lah sgt!



Sunday, February 12, 2012

TGIF!

who doesn't know d famous TGIFriday rite?
enjoy ur eyes...






my chicken rice

few weeks ago, i managed to cook a lunch for me and fiance as he came over to my house to fix my lamp and toilet...hahaha....he's my electrician n my plumber..dats why i love him...hahaha...





nmpk mcm delicious kan?
it's actually more than that...
super marvelous told ya...



Friday, February 10, 2012

ain's chicken mushroom recipe

As requested by my dearest baby sis, ain jenny whom is my roomate last time when i was studying in UniKL~MICET,Melaka...

Cewahhh promote micet nmpk...xkoser makkk....

Hahhahah

Ain tgk tu nama recipe...xtahan akak...


Ain n dear readers(ada ka readers blog aku ni?!)...


Bahan2:

Ayam..of coz...depend la kalau nk bgian isi saja better use chicken breast...kalau suka tulang2 sket..amekla wings ka thights ka...

Mushrooms..lots of...dried shitake mushroom preferable...

Oyster sauce..

Soy sauce

Dried chilies....pastu gunting2 dia...

Garlic

Onion


Cara2:

Mula2 tumis la garlic n onion tu...

Then msukkan oyster sauce...nd then masukkn ayam..pastu buh la ayaq..

Biaq msak lama sket buh la soy sauce...pastu rsa....meanwhile rendam dlu dried shitake mushrooms tu...

Then Msak smpi kuah dia thick....n ayam tu pun da msak..

And then msukkan la mushroom tdi...ayaq rendam tu buang la..buh sket xpa sbb ada aroma dia sdri tau ain..

Then finally buh la chili kering yg da gunting td...

Rsa dlu ckup tak rsa...kalau kurang...topupla garam or gula...


Ok lah...selamat mencuba


P.s:/kalau nk beli dried shitake mushroom murah2,beli time chinese new year...mak aku pun slalu bli byk wat stock setahun...tggu CNY Thun dpn plak bru beli balik


Published with Blogger-droid v2.0.4

perkahwinan melayu vs perkahwinan islam

Well talkin bout marriage...aku pun bru ja nk melangkah ke alam ni InsyaAllah bulan 5 ni...

Sapa takmau kawen beb?aku rsa smua org nk kawen,nk ada ank sdri n family sdri...kalau yg tak straight tu xyah ckpla...Nabi tak ngaku umat weh...

Well for me skrg ni...trend kita org melayu ni...apa pun nk kena ikut adat..atau lebih tepat nk kena ikut apa org wat...bersanding la..merenjis2 la...

Well,aku sdri pun ngaku aku nk jugak bersanding nnt and mama aku ckp boleh nk bersanding...tpi aku kena byaq fidyaah apa ntah...tu yg ustazah mama ckp la...tpi yg bab mrenjis2 ni aku mmg nk elak la...xmau aku...aku xberkenan...

Well back to d topic again...aku rsa dlm Islam tu mudah ja kan kalau bab2 kawen ni...ckuplah dgn mas kawin untuk si isteri...akad nikah...n kenduri secara bsederhana untuk umumkan majlis yg ank2 makcik dan pakcik ni da kawen...

Tapi skrg ni biasa lah trend kau jah...bertunang pun tak mau kalah...siap bersanding mini pelamin bgai haih...bgi aku bukankan wasatiah dlm semua hal tu lgi bagus?tu terpulanglah pendapat msg2...sbb bg aku tu just brtunang secara adat ja pun...napa la perlu nk grand bgai mengalahkan princess2 pnya engagement..sbb kalau ikut dri Islam dah lama kot korg da bertunang actually...start dr boipren hampa kata nk amek hampa jdi bini n hampa pun tersipu2 malu kucing tu dah kira hampa bertunang tau dak dlm Islam?see,once again Islam tu mudah...mudah sgt...tpi adat kita ni la mak nenek nk tu la ni la..but as long as tak brcanggah ngn Islam is ok la kan...dat one psai bertunang satu bab...

Well know we'r back to d topic once again...

Org kita ni..nk2 org kampung kau jahhh....kalau boleh ank hg 10k...ank aku up sket 10.5k...wauuuu....kelas kau jah!...kelassss la sgt makcik oiiii....makcik tak tau ker nnt bakal menantu makcik tu lpas akad nikah smua dosa2 ank makcik kt bahu dia...pastu ngn hutang personal loan lgi semata2 nk kawen...kamon makcik be realistic lah...xkkn la kenduri ank makcik,makcik sesen pun xmau bwak keluaq...atoiii nya la org kita...

Well i'm glad my mama tak mrempan nk mntak over2 hantaran kt amir....kalau ikutkan mmg ada potensi kot amir nk kena since abg aku kawen dlu pun bleh than...luckily la lpas retired ni mama byk join class2 agama...

And even masa aku brtunang hari tu ada jugak makcik2 aku yg tnya mama aku...awat letak hantaran sikit sgt?alia tu da graduate engineerin..

senang ja jwapan mama...xpalah,biaqlah selesai cpt sket...watpa nk mntak byk2...nnt dia jugak yg nk kena tanggung anak kita...yang penting lpas kawen...

Yes mama!acik setuju ngn mama.....

Bukannya mama aku nk juai anak pun...biaqlah aku ni graduate engineering ka medicine ka apa jadah ka...yg penting aku ngn amir lpas ni takyah nk pening pikiaq psai personal loan ka hapa2 ka...

Yg penting msa kenduri ka life after kenduri?!cuba hampa pikiaq balik la...makcik2...hampa2 tau dak setin susu untuk org preknen brapa?setin susu untuk baby brapa?satu peket pampers brapa?dgan sewa rumah lagi...dlu msa single bolehlah sewa bilik ja..ni sewa satu rumah bai...satu rumah...pikiaq blik mcm mna kan...belum lagi kalau nk masuk rumah baru nk bli tv la...mst mau led kan...washin machine lah...katil la tilam la...bla bla bla....


Pikiaq balik...pikiaq balik....

Aku pun rsa malas la nk bgi door gift grand2...ckupla ngn bajet aku...

da pnggil makan pree pun nk doorgift best2 eh?!biasalah org kita...aku pun kalau p kenduri org nk doorgift yg best2...

Tak gitu?!

Cuma ikutlah kemampuan kita...jgn smpi abeh majlis terus papa kedana...hari2 makan nasik ngn ikan bilis n kicap...nk kawen grand pnya psal...

Till then,sesapa kalau tak setuju ngn pndpat aku...aku tak kesah pun...korg pun ada hak untuk pikiaq kenapa korg nk kawen grand2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

lawak

Okei...take 5 sat..dsebabkan aku demam n aku mai keja hr ni...

Aku nk take 5 sat...

Semputtt...

Apa pun enjoy la sat ngn lawak padayappa ni


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 9, 2012

sedetik cuma

Kadang2 rsa mcm alahai duet mana nk cri duet ni...

Kadang2 kita tak sedar...dgn menda2 simple yg kita amalkan Allah bukak jalan untuk kita...

Contohnya...dgn beristigfar...sedekah...solat dhuha...menda2 ni lah yg kita rsa payah sgt nk wat...

Tpi senang sgt kita nk nyanyi terpekik terlolong(i'm referrin dis to myself as well)...karaoke sejam rm35 kt redbox tu xda hal lah...tpi bila pegi masjid nk hulurkan rm10 pun mengigil2 tgan...adoyai...

Aku pun kdang2 mcm tu gaks...

Tpi sjak keja ni..i put aside my money...wajib da potong zakat...zakat ni pun da nama pun wajibkan...xluak pun gaji setakat potong rm30~50 tu kan...pikirlah tu utk kita pnya account masa kt sana nnt...InsyaAllah,bila kita rsa sesak ja duet kita tp2 bulan..mst Allah bgi jalan lain utk kita...

Aku pun da nk strt beristigfar n selawat byk2...xkkn la asik nk mencarut smpi ke tua kan...

Apa pun...mcm mna berjaya pun kita hr ni...where we are now kita patut brterima kasih kpada Allah of course n tak lain tak bukan our parents....without them we r nothin...n withour their support...mayb we dont even have a gud education n job now...

Love your parents...show ur respect to them...betul ckp org tua2....makbapak ni ank sekawan dia boleh jaga...tpi kita adik beradek 10 org pun blum tentu leh jaga parents kita...

Mama, acik janji...InsyaAllah acik akan jaga mama mcm mna mama jaga acik dlu...n to Abah, may u rest in peace there...Al Fatihah


N about solat dhuha...mayb we shud start practising it now...supaya murah rejeki ya donggg....

Mama pun selalu pesan tp aku ni pernah wat skali ja kot...bertuah punya anak....

Satu lagi masa duk dgaq ceramah ustaz azhar idrus hr tu(ustaz fav aku ni weh)...nnt bila akhirat kelak stp org tu masuk syurga kadang2 tu dia pnya amalan different...ada setengah tu msuk sbb suka berzikir...ada yg suka amalkan surah Al Mulk la(dulu msa kat saina every nite baca..la ni hampeh!mayb da kena start blik kot)...ada yg msuk syurga sbb suka smayang sunat...etc...

Tgk,Allah tu Maha Pemurah kan?

Setiap ujian yg diberikan oleh~Nya tu sbb Dia syg dkt kita..xnak kita tersasar jauh...

Apa pun yg aku post utk hr ni...yg baik dr Allah..yg buruk tu atas kelemahan aku sdri...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, February 4, 2012

grilled salmon recipe

Hola me amor....

Orite tetiba ini mlm cik alia ni terlebeh rajen nk conteng2 n bgi recipe besa2 ja...

Recipe org diet....

Org nk kawen kena la diet....

Hahahha...puihhh....

Ok back to reality plizzz.....


Bahan;

Slices of salmon....ikut suka nk byk mana...tebal mana...aku suka nipis2...tp byk slices....xdaklah rsa mcm tebal n xbest...

Salt...

Parsley leaves...dry one


Then bleh la grilled....

Guna ja pemanggang ajaib yg byk dijuai tu...senang wei...sat ja panas...pastu slowkn api msa grilled tu...

Then kalih2 dia...

Last2 tu letak la sket butter...buh sket ja..kata diet kan!!xmau?ikut suka hg lah...kalau hg kurus..hg buh la butter byk2..kompem lgi sedap mak aih...sbb kn aku tgh brpantang...harus lah mnjauhi lebihan butter...

Sbb tu la ni msak smua harus pkai pmanggang ajaib...nugget pun xgoreng bai...guna pemanggang ni jgk...

Ehhh...aku ni mcm wat direct selling pemanggang ni plak...pang satg bru ada akai

Hahahah...

Oklah...

Try lah recipe ni...senang sgt2...


Published with Blogger-droid v2.0.4

kata pun nk kawen

Sweet kn lagu ni...

Hahahha....

Okei...aku tau...aku jiwang...

Tp skali skala ja okeh...

Ni pun sbb tgh2 mlm duk kena kemas umah....

Hahahha...

Kata pun nk kawen...

So harus lah....

1. Rajen memasak...

2. Rajen kemas umah~yg ni aku xbrpa suka la kn!haishhh...selalu angah la yg kemaas umah kt jitra nu

3. Rajen dgaq lagu2 jiwang....amek feel bai...amek feek...puihhh...

Ok lah...bai...

Aku nk smbung wat keja....

Lipat kain pulak...yg ni aku pling x suka...

N jam da mnunjukkab kul 1.09am...

Nite....n salam


Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png