Agoda


Friday, November 30, 2012

maharaja lawak mega 2012...go jambu!!!

Kalau tnya siapa gerangan team kesukaan aku kt dlm maharaja lawak mega 2012...of coz i wil go fir jambu...dri maharaja lawak lagi mmg xleh than tengok pak yus dengan si taukeh ni...dua2 mcm banggang bab2 lawak ni...tpi msa maharaja lawak hri tu pun aku suka sepah jugak...lagi2 si Jepp tu..haih...hensem...lawak pulak tu...ehhh apahal ni?kali ni agak frust jugak la bila sepah tak masuk dis competition...kalau tak mesti sengit lagi...
Tak dinafikan jozan pun best tpi aku rsa kadang2 lawak tu mcm agak cliche dah...tak macam jambu ngn sepah ni..unexpected!ko takleh bajet lawak apa diorang nk wat minggu ni...minggu depan...n the next2 time...tapi kalau ikot peminat aku rsa mmg byk lagi peminat jozan kot kan...but for me i'll go for jambu again this time!yehaaa jambu....kalau ada sepah pun mesti akan terus support sepah...ehhh...
Tapi kumpulan2 lain mcm balas ngn shiro pun not bad jugak kan...walaupun tak la seotai jambu ka jozan ka sepah ka..tpi lawak depa tak kurang jugak bisa dia kan...
Lagi satu bila balas da kurang lucah ni rasa mcm kurenggg sket kan...ya lah...balas ni kan mmg da terkenal ngn double meaning pnya lawak dri dulu lagi...tgk nama pun da tau lucah...sapa orang penang akan paham apa aku ckp kan...
And shiro pun...yg sorang tu sora dia mcm jepp kan...baru perasan!
Hahaha
Oklah..

Apa fav team korang?

Published with Blogger-droid v2.0.8

product review:SKII facial treatment essence

Alaa...ckap ja psal skII sapa yg tak kenal kan?product dri japang ni diprosess melalui fermentation of rice kan...dulu masa diploma n amek specialization in bioprocess...ada la jugak tnya my lecturer...about this skII ni...why d price is a bit high?major n big issue for a student like me at that moment...so...my favourite lecturer en usop cakap..biasa la...fermented product esp cosmetics...the cost to produce is slightly high compared to other cosmetics which only produce by chemical process...
Ya lah...for example...fermentation at first place took longer time...mana nak peram lagi...n then kalau ada enzyme2 yg involve of coz la nk kena tunggu biochemical reaction lagi...so sometimes to get setitis fermented product pun boleh makan masa tau....gigit jari ja lah kalau kena wat project bioproduct yang makan masa tu
Dan disebabkan tu lah masa amek degree hari tu...aku tukaq specialization...instead of chemical engineering major in bioprocess aku tukaq ke chemical engineering major in process..tak sanggup den nak mnghafal enzyme2 lagi...n wat project yg berkurun2...no way...no way...hahaha
Back to my point is....yeah d product review...we should know why dis skII is quite damn expensive for me...i dont know if u guys find it cheap!ya lah aku kan kedekut siot!ehhh...
Sebabnya mcam yg aku cakap tdi lah kan...cost nk wat...masa yg diambil..perit oiii nk wat fermentation process ni....
Tapi serious skII essense ni mmg best...bila korang da pkai seminggu pun da boleh rsa kesan dia...kulit akan jadi firm...dats d best part ka kan...sorry la gmbaq tu tngkap guna fon so...nk zoom lebeh2 pun xleh...
Pro;
~gila best
~kulit rsa firm dlm masa seminggu....weee....
~kulit rsa macam kulit baby-lalala...xcaya sudah....
Cons ~mahai for me-;30ml about rm199...but a good investment
~busuk...wekkk...bau mcm nasik basi....wekkk kan...xpa...nk cantek pnya psai...busuk pun xpa....
I'm still new with dis skII...beli pun trial pack..yg dpt gel lotion n mask skali tu...alaa yg selalu promotion kat tv rm199 tu...ni pun pow laki kan...hewhew...tapi selalu ja sold out set ni...hangin siot!

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8

benefit so benefit!

Why benefit?
Because the cute packaging of coz...
But...also the colors also very pigmented esp their blushers....color mmg sgt sweet ok...brush pun sgt bagus...no need to use other brush...believe me!....
So tell me....what is your favourite benefit product?
Mine?always be their blushers and high beam as face highlighter...later wil do review on high beam ok?!

Published with Blogger-droid v2.0.8

pictures only

Mode~>pelancong lah sangat

Published with Blogger-droid v2.0.8

manusia oo manusia..

Bila ckap perihal manusia ni macam2 ragam dia...mcm contohnya orang2 yang suka blogging macam aku ni...ada mcm2 jugak ragam dia...ada yang suka blog psai dia p mana...melancong ke mana...melencong ke mana...makan kt tmpt 5 stars ka...beli handbag branded ka...beli make up branded ka...mcm mna nk make up ka..blog psal masakan ka(aku la ni...ehh bajet)...dan macam2 la...dan ada pulak sesetengah orang ni bila dia blog walking kat page org...dia rsa eh2...dia ni brlagak la riak la...nk mnunjuk2 la tu apa dia ada n apa dia boleh wat...
Ishk2...believe me...org tu xdak pun niat mcm tu..dia blog psai apa yg dia suka...psai interest dia...kalau ko rsa ko tak suka blog dia...xpyah tgk....mcm aku ni...aku suka tgk blog2 org...tak kesah la dia nk up psai barang dia yg branded2 ka...dia jalan p mana2 ka...eh suka ati dia la...kalau aku rsa aku tak suka...aku blah p blog walking blog org lain pulak...sama ja...kalau rasa tak suka xpyah tengok...konsep yg simple gila kot...sesetengah blog tu lagi aku suka....buh gambaq byk2...then ada dua tiga ja ayat dia....so kadang2 tu pun ada org tak puas ati...biaq la kat dia...tu hak dia...dia takdak pun kacau idop korang kan...lagi satu contoh mcm aku ni lah kan...dulu pun kadang2 aku wat la pot luck ngn membe2 aku kt tmpt reja yg sama pesen ngn aku yg suka masak ni...pastu ada pulak org ckp belakang kata aku ni saja la suka nk show off...nk nunjuk2 aku ni pandai masak la kunun...wat de hell....ntah apa2...aku msak sbb aku suka...smpi aku jadi meluat sangat ngn org tu...tahap nk pandang muka pun x boleh...aku puj xpaham apa yg aku kacau idup dia...aku guna duet dia ka utk beli brg2 msak ni...takkan?!so bila lama2 tu aku calm down n baca satu ustaz ni cakap...manusia yang selalu cakap psal kita kat belakang ni...adalah manusia yang cemburu akan kehidupan kita...maybe dia nak apa yg kita ada sekarang tpi xdapat...sebab tu jadi mcm tu....
So bila ja aku dengaq lagi ada org2 duk ngata2 aku kat belakang psal itu ini lah...aku anggap ja dia jeles sbb dia takdak semua tu...idup aku ni pun xdak la perfect mana i'm still searching for d best thing in my life...tak perlu lah kita nk jelous antara satu sama lain...better muhasabah diri masing2...xpyah la duk ada mentaliti tak puas hati itu ini...mcm la kau teraniaya dengan apa yang aku pkai...apa yang aku masak kan....
Hahahha...manusia...manusia.....

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8

dinner di malam minggu

Disebabkan kemalasan yg menimpa2...dan tahap kerajinan memasak yang makin menipis...malam ni layan je lah maggi goreng mamak kat kedai mamak kt umah aku ni...
Ya ya aku tau makan megi tak bgus utk kesihatan..bukannya aku makan selalu pong...da brpa bulan da xmakan...baby dalam perut ni pun nk gak tau apa rsa meggi goreng mamak tu ye dak....xpa..dun wori...aku request mamak tu letak sayoq byk2...bgi balance balik kan ke tak bagusan memakan megi ni...ya lah..megi ni kan kaya ngn wax...utk pngetahuan anda wax mngambil masa 3 hri utk di digest sepenuhnya oleh perut anda...so for d next 3 days aku xleh makan menda2 yg kaya ngn wax mcm megi n mee....oh ya...fyi...wax ni can lead to cancer tau....so jgn gila sangat hentap mee meggi tu tau..
Tapi percaya la...kat kedai mamak kat umah aku ni...meggi goreng mamak dia adalah super marvellous...sedap aih...buh apa pun tak tau haih...pastu siap request ag ayam goreng bahagian thight...nyumm2...tpi aku selalu kata kt hasben aku bahagian hips dont lie....ya la sbb dkt sexy part ayam kan...hewhew...apa kau merepek ni alia?!cabai potong is a must!kalau dqk..xnama la alia farhan cik oiii...
Oklah...tara makan2 mcm ni ngn ayaq teh o ice pun kena rm7.90...mau tak kaya ane ni...ntah2 bini kt india pun 2 3 org kan..xpa la ane...disebabkan i malas nk masak hari ni...n gaji pun baru masuk...maka aku dengan baik hatinya rela di pow oleh anda dgn harga sedemikian rupa...
Sekian...

Xoxo....
Poyo ja kan!

(ekeleh blog psai dia makan kt kedai mamak ja pun...kecoh aa minah ni....->ayat stalker!)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Wednesday, November 28, 2012

cloth diaper....

well...bila cakap psal keinginan aku nak bagi baby aku pkai cloth diapers byk jugak hamba2 Allah yang tak kurang jugak suka2 hati mngkritik...ekeleh..aku tak kritik korang pkai diposal diapers pun besaq tuah ye dak..memang agak costing..ya lah paling murah satu CD harga dia pun rm23..depends dengan jenis...so sekarang ni aku mmg tgh eager gila kumpul beli CD..every month beli dalam 5 mcm tu..Insya Allah..bln Dec ni husband nk provide budget for CD..tu pun selepas aku wat calculation brapa duet akan melayang kalau guna DD berbanding ngn CD...xleh blah kan...dasar kedekut!bukan kedekut la..aku ni berjimat...nnt next2 baby aku pun boleh lgi pkai CD anak sulong aku ni...mmg la leceh CD ni..nk kena basuh la..xmcam DD...pas pkai ja bleh lempaq dlm tong sampah..yang ni hang kena basuh..tp xdak la renyah mana...pad pun aku da pkai cloth pad...xkkan la kat anak aku..aku xleh bagi yang terbaik...
why cloth diaper alia..why?!!

1...Bahan kimia Dioxin. Tahukah anda disposal diapers mengandungi Dioxin.Dioxin nie ialah bahan yang terhasil dari proses pelunturan.Kertas yang digunakan utk buat disposal diapers tu perlu dilunturkan sehingga nampak putih ,bersih dan cantik..upss,tapi selamat ker utk baby?? Dioksin juga merupakan toksin yang bersifat karsinogen dan ini merupakan penyebab kanser..banyak negara sudah mengharamkan penggunaan karsinogen kerana keburukannya...jadi,,fikir-fikirkan,sanggup kah kita biarkan anak kita memakai lampin berkarsinogen

2...Sodiom polyacrylate Ini pula bahan kimia yang menyebabkan Disposal diapers menyerap dengan banyak. Bila basah,ia akan bertukar menjadi gel.Haaa,inilah bahan yang menyebabkan kulit bayi jadi kemerah-merahan sampai kita asyik terpaksa tukar jenama disposal diapers. Gel ini juga boleh menyebabkan muntah-muntah,jangkitan kuman bila lambat ditukar dan demam bila berlaku alahan yang kronik. Hmm...gel ini tak lagi digunakan dalam tampon wanita sejak diharamkan pada tahun 1995 kerana dikatakan penyebab Toxic Shock Syndrome.

3...Tributyl Tin
Ini perosak alam nie....huhuhu,ia merupakan environmental pollutant dan sangat bertoksik.Bahan ini mengganggu sistem hormon dan imunisasi badan.
4...Kesuburan
Pada tahun 2000, satu kajian dijalankan di German mendapati bahawa lampin pakai buang ini menaikkan suhu sekitar skrotum (takutnya!!) dan boleh merosakkan mekanisme penyejukan semulajadi...Kesannya???..ini akan mempengaruhi kesuburan di masa depan..

Tahukah anda??? 27 juta disposal diapers masuk ke tempat pelupusan sampah setiap hari di seluruh dunia.

500 tahun masa yang diambil untuk Disposal Diapers nie mereput.

50% domestic sampah dalam rumah yang ada anak kecil ialah Disposal Diaper.
Semua ini takkan berlaku kalau anda menggunakan Cloth Diapers.

Hahahah,ini bab yang paling menarik...Penjimatan Kos

Dengan pakai Cloth diapers, percaya atau tidak anda mampu berjimat

Lihat pengiraan dibawah:
Katakan anak anda menggunakan 7 keping lampin secara purata setiap hari sejak dari lahir sehingga pandai ke toilet.Katakan anak anda pandai ke toilet pada umur 3 tahun.
7 Keping x RM0.50 (ini harga bila beli time sale) = RM 3.50 sehari
RM 3.50 x 30 hari sebulan = RM 105.00 sebulan
RM 105.00 x 12 bulan = RM 1260 (perbelanjaan utk setahun)
Kalau sampai pandai pergi toilet pada umur 3 tahun
RM 1260 x 3 tahun = RM 3780..
Wow..banyak juga kan,ini untuk seorang anak..macammana kalau ada 2-3 org anak?

Sekeping Cloth diaper berharga RM25.00
Rm 25.00 x 20 keping sehari = RM 336.00

Sebulan kos masih RM 500.00 

Setahun kos masih RM 500.00

3 tahun kos masih RM 500.00
 

Anak ke 2..masih boleh dipakai ..jadi kos masih RM 500.00 
Jimat kan??? 
boleh guna sampai anak ke berapa ntah kan..tak macam DD....



takut nnt anak umoq 2 tahun da tak muat?dunt worry...CD ni boleh laras ya cik kak..cik kak sekelian...


so memang berbaloi kan?
kalau baby sitter korang refuse?ala...suh dia humbam masuk dalam wetbag...xyah dia ssh nak basuh...korang basuh sdri la...relax la..sementara nak besa kan...

source from: pamperyourbaby

Monday, November 26, 2012

resipi kerabu so'un

Baru ja upload gambaq kerabu so'un yg prepare utk dinner td...kawan aku saina aku cik eta request nk resipi...tgk2 tup2 dak ain jenny pun nk jugak...
Ok lah...ni utk korang dua...pasni kena wat sdiri okeh...memandangkan menu adalah simple thap gaban...hinggakan org pemalas mcm aku ni pun leh wat...
Well actually hari ni xdpt nk p reja...sbb dri smlm lagi perut aku ni senak2...bangun pagi pun stil senak gila perut ni...sudahnya setengah hari atas katil...
Ckp la nk ckp aku ni manja ka apa ka...haah mmg aku manja pun...org tak pernah preknen mmg takkan paham apa aku rsa...
Dushhh...emosi nyah!
Ok lah back to topic...
Sorry ter emo skit....
Memandangkan nenek moyang aku mmg ada berasal siam mari...maka nya...masakan2 aku mmg byk dipengaruhi oleh siam...apa pun
Next~~

Bahan2:
-so'un...nama pun kerabu so'un kan...
-udang
-sotong
-ikan bilis da digoreng ranggup
-cabai melaka
-lime juice~yg ni aku beli kt kedai siam byk juai...aku rsa belah2 utara mmg byk juai lime juice dlm botoi ni...tp kalau tak dak...guna ja limau kasturi tu...perah n amek juice dia...
-daun rempah
-bawang besaq
-bawang puteh
-tomato~tpi aku xbuh pun sbb stok tomato da ilek...
-namfla~atau kicap ikan or sotong...
-pak aji~nomoto sket..
-bunga kantan~xdak stok so xbuh...kalau buh for sure sedap gila...

Cara2:
~rebus so'un...da lembut semua boleh toskan...tos lama pun xpa...biaq xdak ayaq kalau boleh...
~pastu didihkan ayaq...agak ayaq duk membuak tu...masukkan sotong n udang yg da dibuang kulit...pantas tutup api n biaq sat..pastu terus tos udang ngn sotong td...takut kalau lama nnt kecut sgt la pulak
- sonutk seasoning dia..aku tumbukkan garlic skali ngn cabai melaka...then campurkan dengan lime juice tdi...
-then buh bawang besaq yg da dipotong...pastu buh namfla...jgn lupa buh pak aji sket...agak patut padan ja...jgn over!
- pastu buh daun rempah yang da dipotong halus2...
- then kalau ada tomato ka bunga kantan pun boleh buh skali...
-pastu campak masuk ja so'un tdi..sotong ngn udang yg da rebus tdi....finally jgn lupa ikan bilis yg da digoreng tadi....
- then da siap n ready utk dibaham...

Best serve with tomyam seafood....
Selamat mencuba

Xoxo

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 25, 2012

product review: watson hair treatment wax

Ok...sapa ckp barang murah tak bagus?!hoho..actually it depends on u.sesuai ke tak...n how frequent u are using this....
Well....imagine if every week you have to spend around rm150 at your fav hair salon...setahun dah brapa dah ya?well...kalau nak save u can buy this treatment wax at watson...now they're having promotion..one for RM15.90...n two for RM24.90...fuhhh cheappppp right?!mana nk cari kan murah mcm ni...well imagine...this two trearment wax maybe i can use up to 6 months...depends pada thap kerajinan membelai diri sendri la kan...yes...kalau nak save kena la wat sdri kan treatment kat rumah...
So tonight...i have tried the milk protein one...dis one for revitalizing treatment...sangat sesuai for brittle hair and damaged hair....
How to use?
Simple...after shampoo ur hair...lap sikit2 air yang ada...n then directly apply this wax to ur hair as ur conditioner...let it for ten minutes...mean while boleh la cuci2 muka...scrub muka.scrub badan...gosok gigi...n tak lupa jugak gosok jamban korang teww yeww....euhhh...so bila da agak2 lama tu..korang boleh la cuci rambut korang...n tadaaaa....rsa sangat silky smooth tau...xcaya sudah...kalau nak...p la watson beli...n try sendri....
N for those yang nak apply ala2 masker....korang boleh ja wat sdri...cara dia...amek towel kecil korang tu..then rendam jap dalam air panas...then perah towel tu sket...n balut ja rambut korang yang da apply ngn treatment wax ni....kesan dia mmg lgi best la...xpayah dah nk p treatment kat salon....wat ja kt umah...
N to those who wears hijab....jangan lupa jaga rambut korang...sbb laki korang kat rumah for sure suka belai2 rambut korang...kalau macam penyapu n bau pun xbest...mst la dia tak suka...potong steam betoi tak dak....
Ok lah....
Gud nite...
Assalamualaikum

Xoxo
( ok bajet...lisa surihani dalam istanbul aku datang)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, November 24, 2012

panduan untuk ibu2 mengandung

Ok la...bgi sesapa yang tgh mengandung...baru mengandung....or sedang cuba nk ngandung...kalau lah in case korang ni bernasib mcm aku...cthnya...alah2 awal pregnancy...aku nasihatkan korang amek la obimin plus...senang...sebab first trisemester bgi org yg alah ni...mostly apa yg dia makan akan keluaq balik....so obimin plus dia lengkap dgn nutrien2 yang badan korang perlukan...cth....calcium...vit b complex...vit c...iron...n acid folic...
N for those yg nk kawen or baru melangkah ke gerbang perkahwinan n mmg plan nk conceive secepat mungkin....korang da boleh amek folic acid da as preparation utk pregnancy...kalau boleh calcium jgn lupa amek skali ya...
So bagi yang tengah pregnant n ada prob mcm aku...selalu low blood pressure ni...korang kalau ada rsa dizzy ka nk pitam apa ka...boleh la standby ORS...ala yg doc selalu bgi tym cirit birit tu kan...tujuan dia utk stabilize kan balik blood pressure kita so dat the salt can hold the water in our body...ni kira mcm osmosis yg kita blajaq dlu2 msa class biology la kan...correct me if i'm wrong...kalau ada doctors yg baca blog aku ni mst gelak...okk...aku tau xplaination aku ni agak senget...tp tu la yg aku pham hari tu masa aku nk pitam n doctor tu provide aku ORS ni..N dia pun ada explain lebih kurang mcm tu lah...ni aku explain dalam bahasa kampung lah kan...aku bukannya in medical line..hohoho...aku ni engineering line bezanya aku ada la blajaq sket2 psai biochemical n bioprocess so dat aku ada la sket2 knowledge psai ubat2 n medical remedies ni...kadang2 kat rumah tu kalau aku rsa nk pitam ke pening ka apa ka...aku mst akan prepare makanan yg masin2 mcm ikan masin ka..ikan bilis goreng bawang ka...teloq masin ka...uishhh sedappp kan...tpi kalau org yg high blood tu sila avoid dis kind of food tau....harus sangat di avoid...n kalau mngikut kata angah aku or kakak aku seorang MO dalam O&G dia suruh aku amek green vegie....cth spinach ka...kangkung ka...sawi ka...bla bla bla...selalu senang beli bayam seikat...balik tumis bawang...buh belacan sket...masuk sayoq bayam yang da diperisi....sedap ringkas dan berkhasiat....bila aku low blood pressure ni...byk la orang suruh aku makan hati ayam la..tetapi harus diingatkan hati ni merupakan organ dalam badan yang fungsi dia adalah meneutralkan toksin dalam badan kita mahupun ayam atau lembu...hohoho...since ayam ayam zaman sekarang ni banyak disuntik dengan antibiotic la dan mcm2 hormon lagi sbb nk bgi depa cepat besaq...so menda2 ni akan stuck kat hati dia...so dalam Islam pun da ckp tak elok makan organ2 dalaman kan..tapi kita ni lebih percaya kepada buku2 sains...yang mana fakta dia telah direka oleh sang yahudi laknat ni...
Cuba korang check pemakanan yahudi laknat ni...byk menda yg depa tiru Sunnah Rasul kita n amek dri Al Quran..tpi kita ni plak terbalik kuang...aku pun sama jugak...suka makan organ dalaman ni...bila pregnant ni aku stop takut kesan dia kat baby...kesan kat dri sendri tak kesah plak yo...hahaha...so bila aku baca yang kalau ibu2 mngandung consume organ2 dalaman mcm hati ka apa ka...boleh lead to serious cases like...keguguran ka kecacatan ka baru la aku ada kesedaran nak gugel pemakanan Rasulullah kita n samping tu aku curi2 tengok jugak pemakanan puak2 yahudi laknat ni..ya mmg depa copyright abeh Rasul pnya pmakanan...xpcya...try p gugel sendiri...
N satu lagi to ibu2 mngandung out there....tak yah la korang consume soya byak2 sangat time mngandung ni...bahaya utk baby n utk korang jugak...sebab apa?sebab soya ni ada sejenis chemical yg boleh wat hormone kita bertambah n can lead to cancer...cuba gugel jgk menda ni...n kalau korang perasan...org puteh mana suka sangat soya2 ni...kita Malaysian ni ja gila soya mcm apa ja...yahudi laknat lagi la banned terus soya ni sbb depa tau keburukkan dia..aku ni plak mmg bukan pngemar susu soya...sbb mayb kecik2 dlu da minum smpi muak kot...so its not a big deal for me..cuma aku tetap akan jdi tak senang duduk bila aku nmpk tempe...hoho..aku nk terang satu prsatu nnt aku pnya post da jdi mcm essay budak bru nk amek medic plak...gugel kan ada...sila gugel je lah...
N lastly...masa awai2 pregnancy dulu aku ada amek anmum..perisa coklat tapi aku stop sebab kakak aku n kawan dia yg both expert in O&G advise me not to take any milk mcm anmum ka mamil ka apa ka..becoz one thing...takut boleh diabetes...second takut baby besaq sangat n ssh nk keluaq nnt...dis one brdasarkan kajian prof depa kat ppukm kalau tak silap aku.so i took their advice...aku stop minum anmum...so yg ni depends ngn hampa la...kalau rsa nk amek...amek...aku lani cuma minum dutch lady kotak besa tu ja...yg low fat milk tu...mama aku pesan..relax la...xyah la duk wat pregnancy ni mcm pyah sangat...nk kena makan susu itu la ini lah..mama dulu minum susu kotak biasa ja pun...anak keluaq sehat ja...jadi doctor jugak...jadi engineer jugak...dushhhhh...bila mama aku da start berkata2 pening palo den...tpi what she said is totally right kan...kita yg tengah pregnant ni...xyah la obses sangat nk makan itu ini...before taking any supplement...better consult dulu ngn doctor korang k...

Btw...i'm on my 19 weeks of my pregnancy!21 weeks more to go!

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 18, 2012

SAVE GAZA....FREE PALESTINE!

I was emotionally sad....sedeh sangat...tak tau nk ckp mcm mana....setiap kali tgk news...n tgk gambaq kanak2 kt palestine yg terbunuh tu...setiap kali tu jugak rasa nk menanges!Ya Allah....peritnya aku yg tengok ni....lagi berjuta2 kali lgi perit saudara Islam kita kt sana rsa..emak kehilangan anak...anak kehilangan mak bapak dalam sekelip mata...i dont think i can afford dat...aku hilang abah pun dah rsa separuh nyawa aku melayang..bayangkan apa yang depa rasa kat sana.. kita dekat sini rsa seronok bila setiap kali ada fireworks...tpi depa kat sana bukan seronok ngn fireworks...tpi dikelilingi dengan bedilan2 peluru brpandu..Ya Allah...Kau hancurkan lah rejim Zionist Yahudi laknat tu Ya Allah...hilangkan lah keangkuhan pada bangsa terkutuk tu Ya Allah...
And as Muslim..apa yg kita boleh wat utk bantu saudara2 kita kat sana....boikot produk2 yahudi tu mmg perlu la kan...kita boleh hancurkan dana2 sumbangan yg disalurkan kepada puak laknat ni...lagi satu...of kos dgn doa2 kita...Allah akan makbulkan...ingat...doa tu sangat penting...every time lpas semayang tu...doakan sekali utk saudara kita dekat gaza...well...at least dats the thing we can help them!bayangkan...negara kita yg tak dak apa2 ni...org2 Islam kita stil leka...semayang tak mau...apa pun xmau...tpi depa kat sana...bom sana sini pun steady ja mSih jugak tegakkan tiang agama kita..kenapa kita ni ssh sangat nak dekatkan diri dengan Pencipta kita?sebab kita ni dalam keadaan selesa sangat ka sampai kadang2 kita ni kufur nikmat....xpernah tau nk meminta pertolongan dr Allah?
Takutnya nnt bila disoal...apa yg kita buat untuk bantu saudara kita kt Palestine...tpi kita takleh nk jawab pun...sbb kita hanya mampu tengok n tak wat apa2..but at least our Doa tu sangat ok lah kan...semoga dengan doa kita tu Allah akan kira sebagai usaha kita untuk bantu saudara kita di Palestine....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, November 16, 2012

istanbul aku datang

okei..ketinggalan..baru hri ni update psai Istanbul Aku Datang ni...org da lama ckp aku baru nk tgk...
ok lah..jalan cerita is fun...ringan..hang xyah nk penat2 pikiaq ok...nasib la laki aku pun ON ja bila aku ajak tgk cita tu...tapi biasa la kepoyoan dia tu...mst dia akan kata mcm ni pnya...
amir:okei..i temankan u ja..nnt kat dlm i nk tdoq...
aku:ya lah sgt...last time Ombk RIndu pun ckp lagu tu jugak...pastu tak jugak tdoq..pastu dok bajet aaron aziz...uwekkk..
amir:kompem cita ni i tdoq k..
aku:yeah wuteva..
ksian kat dia...hari tu dia ajak tgk skyfall...msa smpai kt gurney tu aku harap sgt wayang full...n luckily selling fast..wohooo....ada ka patut ajak aku tgk skyfall..dah la hero x best..x hensem...x ganteng bangat...ahhh semua tak lah...mmg tak lah kan..dah la jalan cita berat...malas aku nk pikiaq next2...nnt pusing2 baby dlm perut ni memikiaqkan apa yg aku tgh pikiaq jugak..haaa..kan haru tu...
so istanbul aku datang ni..mmg perfect la kan...sangat light...tgk lisa surihani plak perrangai kiut2 ja...tomok pun ok..cuma mcm ehh poyo la lu...
n of kos la Beto Khusyairi sangat best as usual..walaupun dia xla sehensem aaron aziz ka remy ishak ka akashah ka..tapi tetap dia tu macho...ntah..nk describe macho mcm mana tu tak reti..tapi start ngn pelangi kasih lagi mmg aku suka tgk dia berlakon...selamba...walaupun dlm tu jahat...tapi tetap aku sokaaa!

back to d topics..cita ni ok...fun!ye lah mau tak fun sbb pengarah gol n gincu n pisau cukur yg wat..of coz la fun kan...cita dia psai lisa yg sgt bubbly n kuat berangan..p ke istanbul utk jmpa pakwa dia tomok dgn harapan tomok lamar dia(ok...tomok je pun!)..tp tgk2 tomok curang ngn dia..n kebetulan si beto ni pulak ada n masuk line...nk kata masuk line tu takla jugak...but he's d one yg protect si lisa msa lisa kat istanbul n masa lisa kena maki2 ngn si tomok ni....(dah la tomok!ada hati nk kutuk2 lisa ya!hahaha)...

 see...bubbly sgt kot lisa ni!

cumel pulak si Beto ni kan!


nak tau ending dia p la tengok mcm mna...cuma ada certain part tu mcm tak brpa sesuai la ngn adat kita as Muslim tu...but overall...it's enjoyable movie...

ok lah...
xoxo--->bajet mcm si lisa dlm cita ni(oh ya lisa dlm ni adalah seorang blogger yang tegar!)

diet pemakanan mengikut Rasulullah

yang ni semua aku kopi pes ja dri emel yg aku dpt...
but it is something good to share with you guys


Dalam aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah SAW boleh dijadikan panduan dan ikutan kerana baginda adalah contoh teladan yang terbaik buat semua umat manusia. Rasulullah SAW merupakan seorang yang mementingkan khasiat dan mutu makanan yang diambil agar dapat sepenuh keberkatan dan manfaat daripadanya.
Rasulullah SAW mengelakkan minuman susu bersama makanan berprotin dan melarang memakan campuran pelbagai jenis daging. Baginda SAW lebih banyak mengambil bijirin, sayuran dan buah-buahan kerana corak pemakanan sebegini adalah sihat dan berkhasiat seperti juga yang disarankan oleh pakar nutrisi pada hari ini.
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kadar lemak yang rendah. Justeru, pengambilannya mengurangkan lemak di dalam badan dan amat bermanfaat bagi mereka yang ingin mengawal kegemukan. Di samping itu, ia juga mengandungi zat dan vitamin lain yang seimbang untuk kesihatan badan di samping memantapkan lagi sistem pertahanan badan seseorang.
Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. Kita cubalah ikut cara diet Rasulullah SAW agar sentiasa sihat dan tidak mengalami sakit perut ataupun keracunan makanan.
Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:
1. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.
Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam ion+(Positive Ions) sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negetive Ions), jika kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.

2. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.
Kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protin susu dan kemasamannya boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh menyebabkan gastrik.

3. Elakkan meminum susu bersama makan buah.
Contohnya koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh meningatkan kadar keasidannya perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.

4. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.
Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang berbeza.. kalau kita campurkan juga, sistem usus dalam perut kita akan rosak. jadi,  ia bakal mengundang penyakit dan membahayakan kesihatan.

5. Rasulullah SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan makanan berat, seperti gandum atau roti.
Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak sepatutnya makan buah selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak..

6. Nabi Muhamad SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.
Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:
“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”.
Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis dan kegemukan melampau (obesiti) serta juga mampu mencegah kanser.
Al-Hakam Bin Uyainah berkata:
“Adapun Rasulullah SAW tidaklah Baginda tidur malam sehingga Baginda memakan Habbatus Sawda’ dan madu. Begitulah jua amalan Baginda pada awal pagi untuk tenaga, hafalan dan menghilangkan masalah lendir (lelah/asma).”
7. Baginda SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.
Gandum sempurna (whole grain wheat) mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol.
Roti gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.
Dalam riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan,
“Aku melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.
Mengikut riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,
” Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan roti gandum dua hari berturut-turut dan (pada hari mereka tidak memperolehi roti) mereka memakan tamar”.
8. Buah tamar
sememangnya sinonim dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW, ia dianggap sebagai makanan yang sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat yang diperlukan untuk kesihatan manusia.
Kandungan serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan beberapa zat lain yang terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia amat berkhasiat dan sentiasa digemari dan menjadi hidangan penting bagi nabi dan keluarga. Manakala buah tamar pula mempunyai unsur- unsur seperti karbohidrat, protein, serat, lemak serta zat logam yang lain untuk melengkapkan lagi hidangan tersebut.
Bukhari dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,
“Ada ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama sebulan. Yang ada (untuk dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air. Melainkan kadangkala diberikan kepada kami sedikit daging”.
9. Nabi SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai.
Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata, “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.” Tembikai mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai penyakit terutamanya kanser.
10. Di samping itu, Rasulullah SAW juga mengemari sayuran dari jenis mentimun (cucumber).
Mentimun kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di samping itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot, tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air, maka pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada kesihatan tubuh badan.

11. Nabi SAW juga menggalakkan penggambilan madu.
Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia mennghindar daripada segala penyakit.
“Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”(An-Nahl: 68-69)
12. Nabi SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air
dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan kanan  dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin mengandungi kuman dan bacteria yang merbahaya kepada kesihatan.
Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.
13. Nabi Muhamad SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.
Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:
نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع
Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.
Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).
14. Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasalam juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.
15. Baca basmalah dan berdoa sebelum dan setelah makan. Cucilah tangan juga sebelum dan selepas makan.
– Doa sebelum makan;
اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ
“Ya Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya.”
Dari Muad bin Anas r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda,
“Sesiapa yang selesai makan, kemudian menyebut, ‘Alhamdulillah- illazi ath’amani haaza, wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin’, akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Tirmidzi)
16. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick. Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:
“Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)
Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan tanpanya makanan tidak hadam).
“Dan janganlah ia mengelap tangannya dengan mindil/tuala hendaklah ia menjilati tangannya, kerana seseorang itu tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang mengandungi berkat untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk merampas harta manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan janganlah ia mengangkat shahfahnya (bekas makanan) hingga menjilatinya dengan tangan, kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat.” (Kitab Silsilah hadits-hadits shahih no. 1404).
Berkata Imam Nawawi, tentang makna kalimat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.” Ia berkata: Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu mengandung berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada makanan yang ia makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya atau pada sisa makanan di dalamshahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat. (Fathul Bari 9/578).
17. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita.Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak berdiri, baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil menekan perut. Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan disamping mengatasi kembung dan senak perut.
18. Makan berjamaah bersama keluarga atau sahabat.
Berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan Rasulullah SAW bersbda;
“Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.” Maka Rasulullah berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab: “Benar, Ya Rasulullah!” Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap makananmu.”
19. Rasulullah SAW melarang meninggalkan makan malam.
Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam darah dan badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang) walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghazaman dan proses metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.
Masa bayi terbukti prosesnya, masa dewasa ianya statik tetapi memperbaiki mana-mana unit dalam badan kita dapat difungsikan dan kerana itu kadang lepas bangun tidur seseorang merasa segar dan bertenaga.
Para penzuhud berpendapat makan malam mampu memberi tenaga untuk berqiam malam untuk beribadat.
20. Elakkan kekenyangan sebelum tidur
kerana ia berperangai seperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan.  Suatu ketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan iblis; Berkata iblis: “Ya ada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamu merasa berat untuk bersolat dan berzikir”.
Dari segi kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang kurang 2 jam sebelum tidur kerana tidur dengan kekenyangan boleh memudaratkan sistem tubuh badan. Makanlah sebelum jam 9.00 malam dan jika lapar selepas makan berat awal, pada jam 6-7 malam, ambillah hanya sedikit makanan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum masuk tidur.
21. Berpuasa
 selama sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat.
Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah puasa. Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air terlebih dahulu.
22. Islam melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan anjing serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.
Oleh itu, pengambilan diet dan menghindari larangan seperti di atas yang diamalkan oleh Rasulullah SAW merupakan aturan yang baik untuk mengekalkan kesihatan dan ia telah pun dibuktikan akan kelebihannya melalui kajian sains semasa. Justeru, amalan pemakanan yang dipamerkan oleh Rasulullah SAW seharusnya diikuti dan dicontohi oleh semua peringkat umur demi kesihatan yang mantap, kelangsungan hidup dan penyemprnaan ibadah yang bermutu.

Monday, November 12, 2012

cerita hari isnin

Tetiba td kt production floor kepala rsa pusing2 n nk pitam gila...terus p ke toilet n melepet kat situ....msuk balik kt dlm lab ckp2...terus rsa nk pitam balik...then on d dot terus naik p in house clinic...check2 bp...mak aih..lower lgi dr hri tu 90/70..patut la rsa nk pitam..turun balik ke production n cri deck phone...telefon husband..tnya boleh mai amek ke tak...rupa2 nya dia tgh briefing...xpa lah...pelan2 la den drive bwak keta p ke panel clinic kt luaq..nk p ke hospital...buku merah plak kt umah..great...fon pun tinggai kat rumah...semua tertinggai...lpas da p ke panek clinic...doctor pun bg aku ubat pening or than muntah...ngn ors ja...apa kah?hishhh...then doc suruh aku rehat ja kt umah..nah amek kau smpai umah ja check fon duk ada 10 miskol...laki kol la..supplier kol la...boss kol la..great...kok blik kilang rupa2 nya laki den kol cri kt kilang td...ksian dia...risau lew teww....ya lah...aku nk pitam mcm apa ja...seyes ckp!pas semayang zohor ja terus melepet tdoq...sangat penat kot...adoi baby...jgn la mcm ni...mama keja tau dak syg...jgn nakai2 kt dlm tu ya?ok lah chow...nk tdoq..
Assalamualaikum

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 11, 2012

wani's wedding

Ni mcm reunion kecik utk geng2 saina dulu esp geng2 d23 side b yg kecoh gila tu lah kan...dorm pling bising n paling suka brgadoh hahah...ingat lagi...kalau nk gadoh ngn dorm lain dulu antaq ja si wani(pengantin kita ni)...cik eta ejen...n mummy ayu...kira setel la tanpa bertanding..tpi kalau dorm d22 esp antaq shida yg garang jwabnya brtekak jugak lah ya...nasib aku ni baik ja...sopan ja..xkecoh pun...gelak pun sipu2 malu...muahaha...mmg gila pembohong la kan...so not me!tapi gaduh2 ngn dorm lain pun kami semua sgt kamceng...hahaha...tu hal msa kecik2 dlu...biasa la budak2 kan...kalau smpai la pun duk brmasam muka mmg la sgt tak matured...malu maks noks!
Berbalik psai wedding wani n chenta hati nya hairi...cantek kan..make up...dress...pelamain...konsep...bla bla...huahua...mmg nice sgt...aku ngn laki aku pun leh than la camwhorw kt knduri org...syiok!mcm nk tumpang ja pelamin td...hehehe...
Btw wani n hairi...selamat pengantin baru...cpt2 dpt bebi...semoga cinta kalian berdua kekal hingga ke jannah!
Pics;credit to lina hangat...aka pengapit pengantin kita...thnx lina

Sila abaikan keadaan fizikal aku yg makin kental mngembang...oklah...gud nite...nk tdoq...esok kijer puleks...benci tau!

Published with Blogger-droid v2.0.8

before and after....

Before vs after?
So different right?
Its me..wif no make ups on...n the other one...wif make ups...
My secret?
~naturactor code 151
~MAC studio perfect
~benefit blusher~coralista
~rimmel lipstick~shake up pink
~silky girl eye liner in black
~maybeline mascara cat eye
~benefit highlight~high beam...used to point out my nose n cheeck bone
Those are my essentials make up babies....how about u guys?!
For naturactor infos... Please click here n read about my review

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, November 10, 2012

resipi kuey tiaw kerang

Since my kak ipaq n frens been askin me for so many times about dis resipi...let me tell ya how to do it....

Bahan2;
Kuey tiaw
Udang
Kerang~rebus n perisi ya
Daun kucai
Taugeh
Serbuk cabai~bancuh sket dgn ayaq panas
Kicap
Bawang merah
Bwang puteh
Garam
Pak aji

Cara2;
-panaskan minyak...tehn tumis bawang merah n bawang puteh yg da dipotong halus smpai naik bau...
-then masukkan serbuk cabai or cili yg da dibancuh tdi...tambah ayaq sket...bgi cabai tu masak sket...then buh plak kicap...ohh ya...serbuk cabai tu xyah byk sgy...agak patut padan saja ya..
-bila da nmpk kicap n cabai td da blend well...then seasoning kn dia...buh garam n pak aji ckup rsa ok...
-then masukkan kuey tiaw...agak ayaq kurang top up sket...kalau tak ckup rsa...buh la apa yg patut...
-then masuk plak udang...n then baru masuk kerang...
-jgn smpai udang tu overcooked n kecik sgt...then terus immediately masukkan daun kucai yg da dipotong  n taugeh td...kalih2 sat...trus tutup api...
-taraaa...da siapp dah...senang ja
Kalau nak sedap boleh la makan ngn cabai jeruk...but since xwat pun cabai jeruk...potong ja la cabai or cili tu n then buh kicap ikan/sotong...pastu bleh mnikmati kuey tiaw kerang ni dgn penuh nikmat...ewahhh...dan2 pagi2 ni lapaq kuey tiaw kerang!ishkkkk

Published with Blogger-droid v2.0.8

food review: nasik kandaq tajuddin hussain

Yeah since i'm staying in penang now...n we all very familiar with penang's speciality food...of coz nasik kandaq...yeah...not only nasik kandaq actually...penang is like a malaysian's food heaven....believe me!name it....nasik kandaq...nasik beriyani..char kuey tiaw...mee udang...bla bla bla...u named it...u got it...hahaha...
Ok lah...now biaq i habaq kat hampa semua naaa.....my favourite nasik kandaq place is tajudin hussain...located around liltle india in georgetown...plizz google it...this place offers u a great nasik kandaq...they also famous for their nasik tomato...but i never try before maybe i'm too obsessed with their yummylicious curry...hahaha...but their capati is not bad!
Okay...recommended menu for this place...kari ikan of kos!!!they are my fav!!!!gosh...now i'm craving like hell...see those pictures above?suddenly my stomach screamin!T____T...
Ayam masak merah also delicious...not to forget kari kambing ya...
N if you like something hot...u can always ask for that chilies..it's quite hot and salty...my hubs cannot hev it since dia tak tahan makan pedas mcm i...huahuahua...
Normally we always ordered 2 plates of kari ikan...1 ayam goreng...1 plate if sayoq...1 plate of kari kambing/sotong n it cost us like rm18 including with rice and water(teh o ais n teh ais as usual)...
Super cheap rite?!
So kalau ada travel around penang n tak tau nk makan nasik kandaq mana yg best...bleh la try makan kat sini ya....
Boleh try nasik tomato tu jugak...pastu nnt bagi review pasai nasik tomato tu pulak ya...

Nasib badan la hari ni hari ahad n kedai tu xbukak ahad ya....

Published with Blogger-droid v2.0.8

flawless nya!!!

Org slalu kalau tgk gmbaq aku..or tgk aku kt luaq...cth p kenduri ka...muka flawless...mmg la flawless....flawless la sbb aku tonyoh naturactor....motif tonyoh?msti la sbb nk kulit aku flawless mcm doll gitewww...xcaya sudah...tgk gmbaq kt atas dah la.dlm aku dok tonyoh naturactor ni pun rmai tnya aku pkai cleanser apa...fyi..cleanser yg aku pkai since 5 years ago is clinique facial soap tu...for oily combination skin..tp msa aku keja...aku pkai garnier for acne ja...sbb apa aku pkai xsama?gila hang aku nk tinggai clinique kt surau compny or kilang tu...jwab dia...esok aku mai tinggai bekas je lah..kalau garnier ni hilang xla ralat sgt aku...sungguh dak?lagi satu org tnya aku..aku pkai moisturizer apa...aku pkai hada labo...sbb mmg terbukti kandungan super HA dia tu sgt moisturize!pkai pun mcm rsa tempek ayaq ja kat muka...n seriously not oily at all..before this i'm using clinique gel..but sometimes i apply it together wif hada labo..not a big problem at all....n after that..
.baru la strt apply naturactor...n copct powder...blusher....bla bla bla....
So now...i' m opening pre order for naturactor....
Price rm38 per jar....
I'm using code 151...suitable for those in yellowish skin tone like mine...dunt worry the color u see mayb a liltle bit darker...but when u applied to ur skin..it suits n blends to ur skin very well...
Oklah...its already late now....better off to dream land now...
Andddd...for those yg nk kawen ka bertunang ka....
N if u guys ni jenis muka yg berminyak n cepat berpeluh...better a nite bfore dat ceremony..better basuh muka dengaq ayaq ais..n the next day tu before make up...sejam sebelum lah kan...pliz put some ice to ur face....it works to slow down a lil bit ur kadar perpeluhan dkt muka tu...so ur make up wont be so shinny with all ur peluh....hehehe...hope dis can help u guys...bcoz it works well for me...sbb aku ni pun jenis kuat brpeluh jgk...oklah...off to bed now...
Gud nite n babai...
Hello dreamland!

Published with Blogger-droid v2.0.8

alolo

Comot ka comei?
Lalalalala...
Ishkk mana laki aku ni?
Lapaq la pulak....jom selongkaq dapoq jom

Published with Blogger-droid v2.0.8

rasa nak nangeh sangat bila baca ni

Yes...true enuf...every mother in d world is quite a good liar...
Always pretending its ok just to let we have everything we need....
Mama....thanx sebab lahirkan acik kat dunia ni...thanx sebab didik acik..bg education kt acik...thanx sebab amik alih tugas abah lepas abah dah xdak....thanx sebab mama garang selama ni untuk didik kami adik beradik jdi org yg berguna...thanx sebab rotan kami bila kami bwak balik c utk subject2 yg penting msa sekolah...kalau tak...msti kami lagi teruk dr sekarang...thanx jugak sbb selalu masak kt rumah walaupun acik kecik2 dlu selalu mberontak nk ajak mama abah makan kt luaq...thanx mama sebab berjimat cermat n tak tukaq baju...brg kemas...curtain mcm org lain semata2 nk hantaq kami ke tempat tuisyen yg terbaik eventho sgt mahai...thanx ma sebab mama sanggup brjaga tgh2 mlm bila acik n adik beradik lain sakit...thanx ma sebab sanggup amik cuti msa kami sakit...thanx ma sebab da strt pancing ikan sungai semata2 nk tgkp ikan haruan utk bgi acik makan masa pantang nnt...thanx mama....thanx....n thanx....i dont know how i can repay u back...
Yeah...now my tears are falling down...T___T
My mom is totally a superwoman...n dats y abah loves her so much....

Published with Blogger-droid v2.0.8

Monday, November 5, 2012

dugaan..

I tot i was recovered from a quite horrible morning sickness...n i can go to work as usual...but then again Allah has tested me again...now i'm having a pretty bad dizziness...n rsa nk pitam sumtimes....suddenly mata jadi gelap...rsa nk pitam bila tgh duk wat kerja tu...check blood pressure...yeah great...my blood pressure is quite low..dats y i'm always feel dat way...then do some search on the net....i hev to consume more spinach...n they said...the chicken heart n spare parts are good for those who slightly have low blood pressure...but as Muslim, our Prophet has taught us not to consume all d organs as they are actually not good for us...yeah..for example chicken's heart...or cow's heart are actually not good because it is where all the toxins are accumualate from the digestion system...yeah it is true enough...actually before this i dont mind eating them but since i studied the way or our Prophet diet...i became extra careful with my food in take...it's not only for me....but it's also for my baby....n do u know that mutton is actually less in calories than beef and chicken?i think now it's the time for us to study back our Prophet diet and compare it with all the rubbish diet that we had learnt before....
Till then....
See u again

Assalamualaikum..

Published with Blogger-droid v2.0.8

Sunday, November 4, 2012

must have

After our super quick weekend get away...lunch sudah...then we decided to go Gurney Plaza...yeah for skyfall for sure...yeah as expected ramainya orang...haihhh...n d ticket was sellin fast also...as i am not dat bond muvie lover...dont ask me y...mayb bcoz hero is tak hensem...huahua...so i told hubs y not we watch this comin wednesday...so he said ok...he will watch alone since i'm not into bond muvie...hewhee...jahat kan?
After dat we decided to walk around..cuci mata...n as usual...termasuk lah daiso...oh ya daiso dah bukak tau dekat Gurney Plaza...bukan Queensbay ja ada tau...so what i got for myself?
~cute make up pouch for works
~clay mask..dis one is so greattt...i mean like trully great....it can remove all ur blackehead n whitehead just like dat...i had tried dis one before...worth ur money...at only rm5 ok!
~and a cleansing pad...bru ja try tadi...yahhh...sangat best...mcm cuci sgt muka tu rasa..
Tak semestinya menda yg cheap tu tak brkualiti kan..give a try to urself....
Ok lah...gtg...
Gud nitr

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, November 3, 2012

dinner hard rock cafe penang

Since we are on a short n super quick weekend get away...we decided to have our dinner here...near to our chalet....yeah...later will tell u more about d chalet for those who are planning for super quick get away....super dekat dengan pantai...super cheapo place to stay...will let you know later..
Since we r having our dinner at hard rock cafe...both of us decided to go for grilled salmon...super sedap...comes with the butter+cheese yg akan melt...secara totalnya akn wat pencinta salmon lagi melting and nak makan kt sni bila pikiaq psai salmon..believe me!dis is d best salmon i ever taste...kalau yg ikea tu..uhh my goodnesss....sangat lah tak sedap bagi aku...huahua..
For pencuci gigi....we decided to go for strawberry cheese cake!yet d best ever cheese cake i ever taste....so for those yg nk try dinner kt hard rock cafe penang...u guys can go for dis menu..actually d burger is not bad...but since i'm so i love wif their salmon...so this will be my forever choice if i go for dinner here....
Total dinner cost here~rm131.10..
But if u r using cimb or citibank credit card..u are entitled for 10% off..

Published with Blogger-droid v2.0.8
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png