Agoda


Friday, October 26, 2012

resipi ikan termenung goreng masak asam

Kalau tgk actually resipi ni tersangat la mudah...makanan org2 kampung ni...simple ja...tpiiiii....sangat la mnyelerakan...dan watkan laki aku makan nasik brtambah2...mayb effek beras siam yg diseludup dr padang besaq pun main peranan kot...heee....wuteva lah...mmg pkai beras siam tu elok ja nasik panjang2...tapi aku tak beli pun lah beras wangi...sbb kena be careful jugak...tak semua beras wangi yg kita beli dr siam tu..mmg beras wangi...makna kata...dlm perkataan lain ada additional lah menda depa p buh dlm beras tu bagi wangi ya tuan2 dan puan2 semua...aku tau ni pun sbb dulu kan aku prektikel kt kilang bernas...n mama pun kan kerja bernas dulu...so jdi issue jugak la psai beras wangi dr siam ada yg p buh perfume...dat one kita kena b careful lah kan...sbb thailand ni teknologi pertanian dia 10 thun ke depan dr msia...bak kata mama...org kita ni wat bendang malas nk jaga...hasil nk byk...upah org brcucuk benih padi pun amek org siam.org siam plak rajen...sudahnya...bila da lepas menanam tu biaq ja smpai rumput lagi tinggi dr padi...haaa...pastu bising kata padi tak jadi...haaa kan da tersesar jauh dr topik resipi aku ni....
Oklah off the topic psai padi..beras dan nasik...
Kat sini nk bgi resipi ikan termenun goreng masak asam
Ok bahan2 nya:
~Ikan termenung...nk guna ikan bawai pun sedap...hatta ikan masin pun gilos sedap
~ayaq asam jawa
~bawang besaq
~bawang puteh
~cabai melaka
~garam
~gula
~pak aji...ajinomot la tu

Cara2:
~first thing first...goreng ikan tu dulu...
~lpas goreng...simpan blik minyak yg byk tu dlm bekas lain...biaq sket kt dlm belanga...belanga?kuali la tu
~tumis sket bawang besaq ngn bawang puteh yg da dipotong..
~then masukkn ayaq asam jawa
~kalau pekat tambah lagi ayaq...ikot nk pekat ka ceroi...kalau takdak lauk lain wat la ceroi bgi byk kuah..kalau ada lauk lain lagi...wat pekat pun xpa...bukan apa satg takut takdak kuah mcm aku berebut kuah asam ni ngn laki aku...huahuahua...huduh perangai wei..
~pastu masuk garam...pak aji sket ja...jgn byk...nnt botak kepala...pastu gula...gula ni bgi rasa sket la...masam2 manis dia kan...bgi manis sket pun sedap
~pastu yg balance bawang besaq...bawang puteh ngn cabai melaka tu boleh la humbam dlm belanga skali...
~lastly...masukkan ikan yg da digoreng td dlm kuah...
~tara da siap mcm gmbaq kt atas...
I tell u senang ja...p la try wat...laki kami suka ja masak ni...dia kata simple lagi delicious kot...ecehhh...
Oklah aku nk tdoq ni...laki aku da ke laut da ni berdengkoq bagai...aku pun nk join sekaki ni...
Ok bai...nite..
Happy trying gals!

Published with Blogger-droid v2.0.8

4 comments:

  1. Antara ikan yg Muz paling suka makan ialah ikan termenung, nasib untung sebab ikan ni murah, tp lately sekilo ikan termenung pon dah naik harga...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. muz..ikan termenung mmg sedap kan..saya pun suka sgt

      Delete
  2. ok, xpenah tau ada resepi mcm ni..
    nanti nk try la..
    *peminat ikan temenung jugak!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png