Agoda


Monday, October 15, 2012

budget honeymoon to phuket

wooo...
after a longggg time da p phuket pnya lama hari ni baru ni update bajet ya...ewahhh...biasa lahh...nk wat camna...terima ja lah seadanya kan...tuan empunya blog malas gila nk karang panjang2...nnt rasa nk puke...ehhh...apahal ni?mcm2 kan...da pregnant 3 bulan baru nk rsa update bajet ke phuket ya...ehhhh2...welll better late than never than nevaa rite...











transport=RM250
ok well transport ni a bit cheapo lah sbb kami naik bus ja...from hatyai to phuket by bus(tapi van actually..kat sana depa panggil bas jugak..so belasah ja...sorang dalam rm37 mcm tu...so before ke hatyai..kami naik van jugak dr danok ke hatyai..sorang dlm rm5.40 mcm tu..tak ingat dah...kira dua orang tak sampai pun rm11 la...ni mmg kira mcm ala2 backpackers la kami travel ni...aku enjoy travel mcm ni..tapi laki aku la..dia ni manja sket..taubat nasuha dah taknak van ag dia kata..eleh...ni pun sbb last time kt penang mmg takdak straight p phuket..so mcm rugi la kami kena trun p kl dulu...mcm reja kartun..sbb hometown aku pun da jitra kan..apa pun leh la singgah tidoq kat umah...lani xpa la..firefly da wat flight straight from penang to phuket...4x weekly...cewahhh ada chance lpas pantang serang phuket ni..ehhh...so bila kami da smpai phuket tu depa akan antaq kat bus station...so  from bus station tu kena amek la mcm taxi ke patong ka kata beach ka..ikut mana korang choose beach yg korang suka la..mcm aku..aku prefer lagi stay kat patong since patong adalah beach yg paling happening kat phuket...kebetulan time tu kami dapat taxi van volkswagen haah kau...dua orang ja kami...tgk dlm tv siam..rupa2 nya raja siam pun naik van volkswagen yg kami naik..ehhh...kiranya daulat keturunan siam aku tak abeh lagi kot agaknya..ehhh...
hotel=RM220 4D 3N
haa since kami p off season so hotel semua turn out to be cheapo...gila hang..aku p ngn family aku xmas last year..satu malam rm200 kot...ni kami dapat 4D 3N kot Rm220...thanx to agoda la...mcm aku da quite familiar dah ngn patong ni..ni masuk kali ke3 aku p..so da bleh booked hotel2 awai...riki2 hotel mana yg murah..n paling penting bertentangan dengan beach...actually ada byk gila hotel kat sini..yg kami duk ni kira hotel biasa2 ja..bukan la taraf HRH okeh..mau hard rock ta dpt la derr..lagipun motif utama adalah jalan2...lain la kalau kat HRH penang hari tu...mmg untuk bermanja2..kena la cun sket...
SPA thing=RM150
lebih kurang laa...daripada massage kaki...pastu oil body massage..ke pedicure..semua haa...untuk dua orang okei..kat sini sangat la murah..massage kaki serendah RM20 sejam..oil body massage serendah RM30...tak ka gila namanya...tapi be careful..pastikan laki anda berada di sebelah anda..jangan bagi chance okeh!
rent motorcycle=RM60-3D 2N
so merata2 kami gerak kt patong ni guna motor ja...smpai redah p Kata Beach yg jalan dia mnyeramkan tu pun guna skooter ja..sepanjang perjalanan ke Kata Beach tu berdoa la..siap ngucap bagai..takut siot!mmg worth la scenary otw to kata beach tu...sampai ke Phuket town pun kami redah guna skooter tu...hajat tu nk tgk la apa yg best sngat kat Phuket Factory Outlet tu...rupa2 nya hampass...baiklah p shoppin kt Al Ikhsan ja...lagi cun design..lgi muraaa...
food=RM400
disebabkan dua2 adalah kuat mencekik...so kami dua mmg ada bajet yg tinggi part2 makan ni...huahuahua...jgn lupa try Ghadaffi food kat depan masjid kt Patong tu...mmg sedap..tapi kalau p ramai berbaloi la bayaq utk RM150+ skali makan ya dak..mcm utk dua orang..maybe portion dia byk lah..makan smpai termonyeh2 n mengah...amek hang...kat area depan masjid tu mmg area muslim food la..dunt worry bout muslim foods..senang nk cari..ada satu kedai ni pun aku tak ingat nama dia apa..tapi nasi goreng dia semua ok lah..murah..dlm 60Baht mcm tu around RM6 mcm tu..ok la tu kan..
Cruise speed boat-RM140 per person(yang ni kami xp pun)
kami tak dpt nk p cruise n snokerling kt pulau2 sbb cuaca time tu agak menakutkan..asik ujan n angin kuat ja...ingat tahun lepas aku da kena sekali muntah2...so tengok cuaca tragis mcm tu terus aku ngn amir cancel plan..so sesapa yg nak p cruise n snokerling tu..harga dia dalam range ni la...try la..kalau cuaca elok p la..xp rugi woo..kesian jugak laki aku xdpt nk menikmati panorama yang indah kt pulan2 dia mcm Phi2 Island..Maya Bay semua tu...tapi laki aku ni bukannya gila swimming n snokerling mcm aku..mcm aku hari tu frust jugak lah...dia?mcm xdak perasaan...mandi ja lah kami kat patong beach tu..tapi mmg tak berapa nk mandi sangat la...ombak besaq haa..silap2 terapung aku sampai ke sri lanka...
Shopping=RM100
since thun lpas aku baru ja p..so nothing much la aku shopping kat sana..cuma aku beli home made soap ngn beads sandals ja..yg sangat cantek..dengan harga RM29 ja..rugi aku beli satu ja..kat malaysia ni juai sampai satu RM79..choiii betoi!
so all together dalam RM1180 la kami dua spend kat sana...
boleh la sapa2 yg bajet mcm tu p ke phuket...
ok lah..hopefully bleh tolong sesapa yg nak p phuket tu...
cumanya kalau p peak season mmg ssh la korang nk dpt harga hotel murah2...
apapun kena plan awai2 la..takut nnt hotel fully booked mcm aku dulu p ngn family mmg pakai redah ja..tapi takpa la mama aku pandai cakap siam..so anything leh nego2 ag..rugi plak aku ni tak reti cakap siam..aiyaaa

*sorry la..aku mmg malas betui nk letak caption kat gmbaq..okei..chow

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png