Agoda


Thursday, August 30, 2012

make up

Aku ni agak suka la make up...nk kata terra tu tak lah..kalau terra tu dah lama weekn aku bz jdi mak andam la jwabnya...more tu natural make up...tpi tuto make up kat atas tu very outstanding kan?lagi2 tang mata..part mata ni aku agak lemah la eksheli...huahua...stakat smokey sket2 tu boleh la..part tang lippy tu aku ni mmg jenis tak brani brexperiment ngn warna2 ganas mcm tu...stakat kaler soft pink tu mmg fav la...mcm ala2 innocent....haktuihhh la kan...ok lah...now berazam utk belajaq make up dgn lebeh gigih...who know frkm hobby ni leh wat duit kan?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, August 25, 2012

too much tak too much

Baru ja masuk keja mood raya aku terbang hilang...
Betoi2 mati mood aku...yelah aku paham tym2 raya ni ramai sakit...sakit sbb terlebeh makan mcm aku ngn hasben aku hri tu...perut elok2 rest sebulan...tetiba kena process lebeh2...tu psai semua jam...muntah la..cramp la...cherry berry la..demam la..hi blood la...semua mcm nk balas dendam makan itu ini kan...sama la...aku pun sama..mcm xdak hari dah...haih...ckp psai mood raya..hari first aku msuk keja da msuk half day second half sbb p repair keta sat...masuk2 tudia haih...technicians xckup...terus jgk kena cover keja2 diorg...walhal aku pun bru ja baik dr muntah2..cherry berry semua...pastu lagi hangin bila tgk dan2 brlambak2 annual leave application yg aku x approve lagi...mc la apa la..yg awal bulan pnya cita baru nk submit la ni?ni apa cita ni?cuti dulu...bru apply leave la apa la...apa pnya cita ni...bukan la company tu company bapak korang mahupun bapak aku...so please la...jgn la bagi aku serabut...aku baru msuk reja...kena serang dgan asstnt manager yg mcm bagus tu..sound aku apa pnya technicians la...da sign kata nk mai tym raya tetiba tym raya xmai la...i want d reason la...atittude problem la apa la..nk wat mcm mna kalau da diorg sakit n dpt MC aku leh wat apa..mmg la ada yg sstgh tu amek kesempatan...tpi xsemua kot...boleh nmpk kot yg mana satu betoi yg mana satu reja ranjau ja...semua buh ataih kepala aku...amboih sedapnya...okai fine...sbb yg tu subordinate aku..so aku kena responsible lah...hari ni pun aku p reja half day...tolong lagi tech aku sbb tak ckup org...ada yg bru cuti raya...pastu deal vendor masuk hari cuti tak reti nk habaq kt aku dlu...aku incharge kot untk tempat tu...suh aku p brjemput vendor..40mins aku tercongok tggu vendor dkt guard sana...agak2 la...aku blah terus balik msuk production...sambung run machine semua...smpai aku lupa psai mangkok hayun ni...pastu kol aku dok mrah2..aku ckp dia aku tggu smpi 40mins u ingat i apa...i kat production ni brlambak lagi keja...org i xckup...u kalau kol i nk marah2 baik xpyah...i pun ada byk lagi keja lain...i tau u bos so what...xleh nk ckp elok2? Kalau u nk ni sgt...u mai duk sini wat apa yg i wat...bru u tau...terus diam...smpai aku kena tnya la ni u nk i wat apa?terus xpa2 nnt i sruh dia mai balik la apa...lantak hang lah...nk ckp ngn aku...ckp elok2...pompuan ni kaya ngn hormon...amek la nasib hang...
Selama ni aku sabaq ja..salah technicians buh ataih kepala aku...salah vendor buh ataih kepala aku...semua la nk buh ataih kepala aku...lani amek nasib hg...
N kepada technician2 yg rasa aku ni gila kuasa ka apa ka...too much ka apa ka...lantak hampa lah..mcm awai bulan..20hb baru nk submit sgala bagai...pastu da kantoi plak date pegi clinic tak tally ngn date mc...amenda ni beb?apa jadah ni?mcm tu nk aku approve...blah buang...dah2 la bagi aku problem ngn korg pnya msalah...so jgn nk blame aku la kalau kena semboq tu...asstnt manager pun aku semboq...korang apa tah lagi ye dak?but i stil givin u guys chance...tpi jgn la pijak kepala aku...aku ni manusia biasa ja...ada limit jgk...at certain point aku ada boiling point aku sdri...xpyh nk heran la kalau kena kan...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, August 18, 2012

eid mubarak

Assalamualaikum....
As we know...we just pass by our holly month, Ramadhan..hopefully all of our good deeds during this holly month will be bless by Lord, The Almighty Allah...
After been struggling in controllin ourselves during ramadhan...now here comes Syawal..a month of celebration of our "victory" during Ramadhan...hopefully all my muslim brothers n sisters have pleasant Eidul Fitri with loves one....
Remember to visit all ur loves one during this festive season...coz we'll never know if there is next Ramadhan or Syawal for us after this....
Takin care everyone....
Eid Mubarak....Maaf zahir batin!

*sobs...dis is my first day Raya without my family...i meant now i celebrate it at my husband place first..tonite wil shoot back to jitra...to meet mama n my siblings....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, August 13, 2012

air tangan orang tidak solat


Buat renungan bersama.... 

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. 

Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), "kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah. Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah. Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar tu. 

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi.
Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. 

Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan; nasi, dsb. Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak ' kan ? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia.. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware (berhati2) apa yang kita makan.

Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as. Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum". Maknanya, "Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu" Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak.

Sumber : iluvislam

Sunday, August 12, 2012

how to cook faster n easier?

Ok well..rmai yg tnya aku mcm mna aku leh sempat msak tiga empat jenis lauk la dlm msa within one hour...mana nk siang ikan ker...sayoq ka apa ka...
Jwapan dia aku cheating la dlm hal ni...for example...perasan x kebykkan lauk aku sambai kan...kalau nak tau...biasanya aku akan rendam cabai kering semalaman...byk jugak la...so d next day tu aku akn blend dia dgn bwang...then terus tumis...msak buh garam gula semua...biaqkan kering n sejuk pastu buh dlm tuperware n simpan dlm peti ais.biasanya than la 3 weeks mcm tu..sekali aku blend n madak mmg byk...penuh belanga mama yg aku cilok dr rumah jitra...petua dia nk bgi than lama...buh minyak byk sket...so aku pnya sambai reafy made ja...nk mkn sambai udang...just pnaskan sambai tu then terus masuk udang...vasss siappp....nk sambai sotong...vasss siapppp...
So mcm tu aku da save msa uyk satu lauk...senangkan...otak ni kena la geliga kan...work smart k...dunt work hard...nnt wat penat ja

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 10, 2012

unfair ka fair ka lantaklah

Entri ni ada connection lah kn dgn entri perihal hasad dengki..
Well mcm ni lah...hg rasa aku treat hg unfair sbb mcm asik hg ja kena shoot..mcm asik hg ja yg aku cri salah...dtg lewat la..bla bla bla...so hg rsa aku b unfair ka?so bila tetiba kalau bos mai cari aku...aku ja kena shoot dgn boss sbb hg pnya msalah...iz it fair for me?fair la sgt kn...aku mlas nk mncarut bulan2 posa ni...baik aku handle machine n pomen machine dr aku kena fix n pomen attityde orang...da habaq suh improve...tpi xreti2 nk improve pun kira salah aku ka?sbg superior n hg sbg subordinate aku..aku wajib tahu segala alasan or excuse atas semua msalah yg hampa bgi kt aku...paham?!kalau nk ikot emosi...aku pun tgh emosi jgk...tak tau emosi nk period ka hapa ka...idup sbgi perempuan ni jgn asik nk salahkan hormone..tpi berterima kasihlah kepada hormone yg mnyebabkan kita nk unik...paham?...
Pendek kata...kalau nl kata aku ni unfair ka apa ka pemalas ka..kerja aku senang boleh la...pikiaq dulu...pikiaq n pikiaq...Allah bagi otak untuk kita pikiaq n guna...bukannya kita pikiaq dgn kepala lutut kita

Sorry entri aku hr ni penuh emosi...bak kata laki aku kalau tak suka ja org tu...kasik trnsfer la p tmpt len...aku mntk bos trnsfer hampa p back end bru ada akai...but tapi aku cuba untuk jadi rasional ok...rasional...aku pun ada emosi mcm korg...aku pun ada perasaan...larat aku ja nk kena jaga perasaan dan emosi hampa..
U guys never seen me at my worst...maksud aku maksud aku tym aku kaw2 pnya mrah...u guys so lucky u know...lucky enuf!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, August 9, 2012

my cookings...




sharing is caring...

kopi pes from d fames blogger Fatin Liyana

Copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."


Semalam
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.




to all adik2 out there...surely apa Madam ni kata betoi...rasa mcm kena penampaq pun ada.sbb aku pun over jugak kdg2 tu..okeh lepas ni tak leh over dah hokey....marriage ni bukan perjudian ya adik2...
mcm aku ni ssh jugak jodoh aku ngn hasben aku..mcm2 la jugak yg jadi...tak perlu la aku nk cita kt entri ni...apa yg penting...jgn terburu2...think wisely ya...jgn terikot2 orang...kawan kau nk bertunang kau pun mngelabah nk jugak...pliz jangan..jangan...okeh?

homemade meatball

Well...as requested by my friend to blog about dis.here u go suraya!
Things u need:
1. Minced beef
2. Dried parsley
3. Crushed crackers...or serbuk roti...or can use pringles as well..but need to crush n become so fine textures...
4.  Crush garlic
5. 1 egg
6. Salt
7. Paprika~optional
8. Pak aji~depends nk guna ka dak
How?
1. Amek minced beef tu agak patut padan..buh dlm satu bowl.
2. Then masukkan crush garlic...teloq..garam...pak aji...n paprika..gaul bgi sekata
3. Then baru buh serbuk crackers tu...tujuan utk bind kn kita pnya minced beef tu
5. Pastu dah bleh start gentel2 bgi jadi bolat...
6. Then ready untuk digoreng...
~sorry entri ni bercampor baur speaking london da ckp utagha...sorry naa for those yg tak suka caca marba..i love being caca marba
Till next recipe...
Buhbbye now...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, August 4, 2012

beauty product for sale

Yeah...as u guys know...i started to sell naturactor at a cheap price...i must say...n i've got few more stock wif me...
If u guys want to give it a try pliz contact me...
I also sell beauty mask from bird nest collagen n mud mask especially for pore treatment....
One box only at rm45....
And for black head or white head extractor...i would like to offer u at rm49 only....my supplier been telling me that i can use this extractor up to one year...berbaloi kan?
Kalau nak skin yang cantek mulus semua tu kena la rajen2 mask kan...extract black head n white head..no need to spend at spa when u can do it at home at more reasonable price right.....lagi satu supplement mcm vut c and e jgn la lupa amek...dat one i tak jual la...u can buy it from drug store

Published with Blogger-droid v2.0.6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png