Agoda


Tuesday, April 3, 2012

steam chicken rice~hainanese style




Last Sunday...

As usual Kalau nk p dating msti aku akan masak...

Belasah la...mkn ja kt food court queensbay tu..tak segan sgt sbb selalu org yg tapau sushi ka mst akn lepak mkn kt ctu..

Sebenarnya...chicken rice ni bleh dikatakan one of d simplest recipe la kn...most if us can do...i mean by our own style...kebetulannya aku pun mmg kepingin gika kot nk mkn steam chicken ni..so wat la...simple ja pun...

For chicken;

Agk agk dua org nk mkn la..

Garlic...

Ginger...

Salt...

Garlic n ginger tu blend atau tumbuk bg hancur...

Then lumur atas ayam tu skali ngj garam for whole night...

Kalau Chinese depa perap smpi satu hri..ikot kata kwan aku Chinese ni la...

Pastu bila da lpas perap tu...kukus la mcm besa..ayaq tu buh patut padan la...
pastu angkat dia panas2 tu rendam dalam ayaq ais..yg ni utk tak bg moisture dia ilang..so akan jd mcm layer gel mcm kalaunhmpa perasan mkn kt tcrc dia pny steamed chicken mcm moist kn?yg ni aku dpt tips dr show apa ntah kt AFC tu...

Then for nasik /soup tu...

Ayaq yg korng kukus ayam tu...jgn buang..guna plak utk msak nasik n soup...bru la sedap...stock ayam smua Ada kt stu kot...mmg marveles kot rsa dia...tambah la garam pa smua bgi cukup rsa

For chili sauce

3bijik cabai besaq..

3 4 cloves of garlic..

Cuka...

Gula

Garam..

Ayaq...

Semua menda kt atas ni ampa blend ja...senang...pastu tadaaa....sedia utk Di ngappppp.....

Heppy tryin everyone

P/s : bila la instagram nk release kt android neh!!



Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment:

  1. walaupun dah biasa masak nasi ayam..tapi tetap terliur tgk orang masak nasi ayam..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png