Agoda


Thursday, March 29, 2012

susah vs senang

Tak susah nak jadi susah…

N tak senang nk jadi senang…

I bet all of us pernah dok dengaq kan org ckp menda ni..

N mcm biasa la masa kita susah..xdak sapa pun nk pandang kita…bila dah senang perghhh ramai pulak dan2 ngaku kawan dan adik beradek…walhal connection adek beradek tu kdg kdg moyang kita ja sepupu kan..well..menda ni biasa lah…time time kita senang la bru la org nk pandang kita..bila masa kita susah dulu…nk pandang pun xmau…kalau boleh nmpk dari jauh pun da lari or wat wat tak nmpak…

Well dis thing pun happen jugak kat family aku…dulu masa abah ada lagi…family aku ni pun xdak la sesenang mana…biasa2 ja…mcm middle class yg lain yg betoi2 kat bwah…kiranya kalau dlm SPC tu ada Upper control limit, Center Limit and Lower Control Limit…kiranya duk kt Lower Control Limit tu la sket lagi nk terlepas kat low class pnya geng…biasalah time tu anak2 semua dok meningkat dewasa…nk msuk U la..tu la apa la…kiranya sampai abah tinggalkan kami semua pun dia xleh la nk rasa seselesa mcm mana kami rsa sekarang..sob sob..

Dan nk dijadikan cita…msa abah meninggal dulu semua orang mcm nmpak kami mula senang…ye lah..mau tak senang…Angah pun dah abeh medic da tym tu…da strt jadi HO kat hospital alor setar..dan time tu da trend in da kereta saga abah untuk beli Nissan sentra time tu…so mcm everybody mcm curious wah diorg ni mewah nya sejak arwah xdak…mcm mst guna duit arwah utk itu ini…biaqkan mak arwah plak ssh…pala hotak korang…aku benci gila hampa semua serius…dah plak tu nk ckp kunun mcm mama aku ni mcm jahat..nk bolot smua harta arwah plak..ehh pliz…kau ingat byk sgt ka harta bapak aku tinggai…yang korang sebok2 hal kitaorang apehal?bodo ehh..takdak reja ka…

Nmpk mcm ktorg mewah la…ye lah…at least burden mama time tu mmg tak byk da sbb angah pun da lpas..abg pun…tinggai aku ngn adik ja…kau tak baca pulak yang si Angah tu waktu abah meninggai tu langsung tak balik…sbb tengah final exam time tu…boleh bayangkan mcm mana persaan dia?mana nk seat for exam final year lagi…mana dengan abah sendiri lagi hilang dlam sekelip mata…ehhh kalau aku mmg aku xkkan jawab pnya…nanges2 mcm orang gila la kalau aku…tapi dia cool ja…abah meninggal hari selasa kalau xclap aku…hari jumaat malam kot lecturer2 dia bgi tiket flight p balik kat dia…balik just dpt tgk kuboq ja…bukan stadi kat oversea pun…tapi Alhamdulillah masa dia pnya pre convo utk medic student kt HUKM(nama dlu) dlu bila ja nama Angah di announce sebagai one of the student yg lulus…semua bangun n give big claps for her….before dat, mmg awai2 dia da mntk maaf ngn mama kot2 dia tak lepas apa2 paper…but Alhamdulillah…she made it….i saw mama nearly cried…tapi biasa la mama aku ni ego jugak…after dat semua kawan2 dia dtg ucap congrats kat angah n mama…yes…I’m very proud of her…

Hampa semua tak hadap pun apa yg kami lalui…so xyah memandai nk ckp orang lupa daratan la…itu la ini la…mmg at first rasa takleh terima sangat bila abah dah takda dlm sekelip mata…tpi bila pikiaq balik…Allah tau apa yg Dia aturkan untuk kita..we just hev to accept d Qada n Qadar n jgn sesakali menyalahkan ketentuan-Nya…

Well back to d topics…aku pernah la jugak rasa idup ssh…xdak la smpai xdpt makan stiap kali waktu makan…Cuma aku rsa mmg betoi la..x susah pun nk idup ssh…cth nya…p ja makan harta anak yatim…tgk la ni pun Allah da byaq cash masa kat dunia…xsenang mana pun la hampa makan harta anak yatim kan..walaupun kami ni bukan lagi bwah umoq..but stil kan tu harta arwah tinggai kat kami…so paham2 lah ya…aku pun malas la nk kata apa2 kan…untuk kami jadi senang mcm la pun bukannya senang cik oiiii….

Dah pulak kau kutuk2 family aku…bila kau sakit terlantar..kau bleh tak tau malu mintak kakak aku refer kan kat sni lah..ehh wut do u expect haa?but lucky u..she is very noble n have a good heart…If me…mampoihh hang lah…tak kurang jugak ada jugak kezen2 aku yg quite idiot for me..dah la lelaki…kau nk p mintak MC plak kt minah tu…ehhh hellooo...angah tu dah la O&G ok..bahagian bersalin la…apa jadah hg nk p mntak MC kat dia..dia tu work ethique gila pnya high…bayang kan aku eksiden moto kena langgaq..kaki aku yg kena ekzos bengkak gila pun dia bleh kedekut nk bagi MC kat aku..alasan dia ala sikit ja ni…adaka compare aku ngn mat2 rempit tu…kejadah apa la compare aku ngn mat rempit..hello kakak ku!i hate u for dis..hahaha…pastu lagi satu alas an dia sbb aku pun Binti Said..nnt payah…cesss…alas an tak kukuh…guna ja lah chop membe hg angah oiii…kaki aku bengkak mcm gajah mcm mana aku nk reja oiiii…

Now dat she got offer to further her master….but at d same time she’s stil hoping for MRCOG(betul ka?belasah ja lah)…mama ckp kalau dia nk accept master pnya offer mama suh dia duk jauh2…ssh nnt stadi ke mana apa ke mana..byk dgn org kacau..aku ajak la ke penang..tpi dia nk ke sabah…sbb byk lagi elaun..dia tu mata duitan jugak…sapa la tak mata duitan kan..last last dia tak accept offer tu because she’s still waiting for her MRCOG course offers….dat one I think she need to do practical in Singapore/UK for three months…so of coz la dia akan pilih ke UK kan…apa2 lah angah..janji hg bahagia n bleh bwak mama jalan2 selalu…
ni pun angah ngn mama tgh Europe trip for two weeks…okeng!jeles ok..jeles!xpalah…bukan rezeki aku kan…apa pun angah…I must say, abah must be very proud of u…he must be smilling over there to see what u have achieve for this moment….to abah, we miss u….n to abah n mama….thanx for raising us so well…


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png