Agoda


Tuesday, August 30, 2011

Eid Mubarak

Salam...

Heppy Eid Mubarak to all Muslims all over the world....
sorry for my wrong doing...harsh words sometimes....

makan lemang jgn lupa daku...
sbb til today(second day of Hari Raya)...aku stil xdpt2 lg makan lemang...
lalu nyebabkan aku lemau....
plak tu hari ni aku pun bekerja dgn rajen dan girangnya....
awal2 pagi 6.45am...shoot dri jitra ke penang....
smpai kul 8.15am td....
justeru lepas keja ni akan pulang semula ke jitra terchenta...
justeru esok pagi harus datang semula ke sini...
ohh demmmm(rasa nk tampaq laju2 ja dgan ayat2 di atas)

pengakhiran cerita nya....
1/3 of my sallary da abeh eventho the date is not yet 1st Sept....
fuyoooo....
raya kan...setahun sekali duet hang melayang2 alia....


Apapun....
Selamat Hari Raya....
Maaf zahir n batin....

ayat kat atas td poyo ja nk speaking2 london....

Thursday, August 18, 2011

i promise...

i promise....

mulai dri malam ini...aku akan strt minum blik susu sebelom tidoq....
untuk kesejahteraan esok lusa tulat tuli...
nnt dah tua xdak la nyusahkan anak pinak...
dah la dok exposed ngn chemical ja....
nk wat mcm mna...
dah tu yang aku nak kan...
serve ur right alia....



Friday, August 12, 2011

Ramadhan Day 13

ermm...
today is saturday...
evetho off day today..but stil mai keja...
sbb smlm aku da MC dek kena cirit birit dari hari khamis pagi lagi...
nasib bek lah leh control...
kalau menceceh2 kt production floor tak ka naya...
apa pun satg nak chalo awai...
nak msak sket utk bukak posa dgn tunang tersayang....
pastu nk kirim kat syu sket utk budak2 ni bukak posa kt kilang....

today plan nak masak:
~masak lemak tempoyak udang wif petai
~ikan termenong msak asam(ikan termenong=ikan kembung)
~sayur kobis....
~lamb lasagna
~agar2 bandung

nyum2....
nnt nk kirim sket bagi budak2 ni makan kat kilang...
slalu org tnya aku..xpenat ka balik keja nk msak2 bgai ni...
xpunnn....
sebab aku enjoy kot cooking ni....
sukaaaa sgt okeyh!
and aku rsa by dis way...aku jamu org makan..secara tak langsung aku wat jugak pekara2 sunat di bulan puasa....everytime aku wat something untuk bagi orang makan...aku niatkan sedekah utk arwah abah and tok kat sana...secara tak langsung...abah ngan tok pun akan dapat bonus kat sana kan...
cuma aku xdak la se-extreme dlu boleh wat makan sampai 20 org masa bulan puasa(sem satu degree masa tu)....
bayang kan duk hostel aku leh masak ayam masakk merah la..sayur kubis la(sbb pling simple)....pudding time tu dak mira yg wat kan....

sekarang ni mmg aku ada plan nk wat makan untuk budak2 lab ni...
but disebabkan syif diorg semua tak sama...
susah pulak aku nk wat....cuma cara ni ja lah yg aku leh wat pun
aku memang suka tengok orang makan apa yg aku masak....
nk kata sedap tu xdak la sgt kan...
tapi stil 100 kali lagi sedap dari kafe ibiden ni.....
hahahah....

ok la chow....


bersedekah di bulan ramadhan

Bersedekah.
Hendaknya berusaha untuk selalu memberikan ifthar (berbuka) bagi mereka yang berpuasa walaupun hanya seteguk air ataupun sebutir korma sebagaimana sabda Rasulullah yang berbunyi:" Barang siapa yang memberi ifthar (untuk berbuka) orang-orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tanpa dikurangi sedikitpun". (Bukhari Muslim)

resipi kuih kapai terbang mini

kuih kapai terbang mini ni slalunya fames sebagai kuih2 raya org kampung...
tpi sgt sedap kot....
belah utara panggil ni kapai terbang...belah selatan kol dis as tiram kot...
rsanya lah...semalam moon panggil...
aku pun pelik kenapa tok nenek tok moyang aku pnggil kuih ni kuih kapai terbang?
ada rupa mcm kapai terbang kah?
apa pun smlam since aku MC n boring nak mati tak tau nk watpa kan...
selepas ja sesi pergi ke jamban redha..
trus p clinic n serang tesco...
beli brang2 smua..mak aih...
dasatnya belanja...
mcm org da kawen ank 2 3 org dah....
rm200 aku terbang....
beli barang2 nk wat kuih raya la...
kurma cokelat badam la utk familia tersayang...
bla bla bla

apa pun dis d only kuih yg sempat wat semalam...
enjoy da pics bebeh...


bahan2 nya:
satu peket kulit popia... besaqqq pnyaaa....
bancuhan tepung gandum
gula...
susu tepung


cara2 nya:
kulit popia yg besaq tu...gunting dua...
and then gentel2 mcm ni...kt ujung dia lekat kan dgn bancuhan tepung gandum tuh...

pas da gentel....gunting mcm ni...

pastu goreng sajaaa....

pastu ...bila da pas goreng mcm ni la ghupa dia

masuk 3/4 sudu makan dula
sama ratio dia dgn susu tepung...

pastu gaulkan ja bagi smua kena....
and tadaaa
da siap pun....




Thursday, August 11, 2011

memasak itu mudah

yes..aku memang suka memasak....
bukti nya?
mmg la aku jarang upload gmbaq msakan2 aku dlm ni...
tp bukti nya..aku dan tunang yg makin tembun da sehat walafiat....
haaa...
kan da cukup strong aku pnya bukti..kan2?
sebenaqnya...
aku kadang2 mcm tak paham...
pasaipa ada sesetengah wanita yg bekerjaya la sangat ni sampai xleh nk memasak bgi anak laki makan....hishhh...bahaya tu....
wat nya laki2 ampa tu melekat kat siam2 kat kedai thai food tu mau jenuh nk berubat...
by dat tym..mnyesai pun xdak guna dah lah...
bagi aku...aku berpegang dgan prinsip yg mama pernah cakap kat aku
mama:acik..u belajaq tinggi2...n kerja tinggi2 pun nnt...makan minum laki ngn anak u..u kena jaga..jangan amek mudah menda ni...menda2 yg mcm ni eksheli pengikat kasih sayang anak2 n laki kita kat kita nnt....
(aku pun mcm blurr gila dat tym...dah la aku baru abeh pas SPM ja kot tym tu)...
aku mcm...errrr....
aku:acik mmg suka memasak pun...siap taraf pro lagik...
wakakaka....


renung sejenak apa yang mama kata.....
betui tak apa yg dia kata?
yes...she's totally rite!
i agree wif her...
livin in a boarding school since 13 years old made me miss home so much...especially mama's cook....
i stil remember someone i know from the past....sgt beria2 nk balik rumah sbb nk makan makanan kt umah..i tot it was his mother's cookin or wut....but alih2 rindu maid dia punya masakan....if me his mother...i must be pretty sad ok!
see....
apa yg aku nk cakap skrang...
apa yg mama kata tu betoi......
apa yg mendekatkan aku dgn mama is her cooking...
mcm ada bonding yg kita xleh nk deny n xleh nk nmpak...
(ceh..apa yg aku merepek ni syaitoonnnn)
apa pun...
kalau da kawen nnt i wil try my best to prepare lunch n dinner for en amir...
i'll try my best...
i want to him to be like my late abah...tak suka makan kat luaq...suka makan msakan mama ja...
so same it wil goes to me in the future....
.........
now it's already reach 6.19pm....
and 1.15hr to go before breaking fast....
n i'm stil stuck kat kilang ni...
duhhhh....
i promise kalau da kawen by this tym bulan2 posa takkan stuck dekat sini dah....
..................
...............................
....................................
n sangat rasa gian gila nk memasak!
malas la nk keja kilang ni....
nak bukak kedai makan ja lah....
LOL....





selamat berbuka semua



Wednesday, August 10, 2011

wordless thursday

suka hg ja kan en amir...blurkan muka aku!


muka sememeh...xmake up apa lgsng..straight away dr kilang nk jmpa yg tersayang...

pasta i cooked for him...

my bestfriend...my <3 ...my fiance...my future hubby and my soul

teringat...

tetiba bila bulan posa ni mst aku akan ingat....
masa belajaq dulu...
masa awai2 masuk degree tu....first sem jatuh time posa...
kiranya masing2 xdapat la lagi loan mara...yg ada hanyalah loan mama....
and angah as d main sponsor masa awai2 aku stadi dulu....
ingat lagi..masa tu boleh kata kalau seminggu tu...ada la kot 6 hari aku and the gang....sha,iman,moon and beba p bukak posa kat surau...sbb duit xdak....
kiranya...asik2 muka kami ja lah time bukak surau...
tapi bila time terawikh ja ilang(mcm syialll ja kan?!...alasan time tu..byk esaimen,tuto...n lab report nk kena anta)
pastu makan dalam talam....wah...berebut2 kau....
mmg taklah kan aku nak satu talam dengan moon ngn iman....
smua stock bleh than mcm ulaq sawa kalau membedai makanan..
nak2 si iman...pandai plak tu dia cilok mkanan kat bahagian orang dengan wat muka x bersalah nya...wakaka....iman,if u reading dis...jgn marah ya..but dats d fact,ok!hahaha
so aku lebeh suka makan sharing satu talam dgan sha..sebab sha makan x banyak...beba plak thap makan lembab nk mati...memeyyy sedap la aku bedai sorang2 kan...
kadang2 tu....bukan la xda duit pun nk beli makan...tp sebab membe2 ada yg xda duet kan..xkkan la kita sorg2 gamak nk makan yg sedap2 kan...
so orang kata biarlah susah bersama2....
tapi seminggu skali tu ada la jugak p balas dendam bukak posa kat jhonny...
siap sewa keta bagai...mau lah duit tak abeh....
kawan2,ingat lagi tak time sem 1 ni?
lama kan penderitaan kita nk dapat sara diri mara...
smpai berlarutan p ke sem 3....
tapi bila da dapat duet mara..cover blik yang sem dua tu...semua pakat joli katak tak hingat...
tiap2 hari takdak class mesti nk p DP tak pun MP...men bowling...
apapun....aku rindu gila korang....especially dak2 class aku BCP ex-dip MICET...
korang memey sgt rawk lah!



aku suka...

aku suka....
kalau brang2 perabot kat rumah aku..kaler puteh muteh...
tp sampai la pun xdak rumah lagi...
tgh kumpul sket2 dlu all the puteh pnya ni
slow2 kayuh alia...


bestnya kalau ada shuz closet mcm ni!






pendek kata puteh tu nmpk suci kan?!
n penting skali mcm aku ni ala2 innocent....

Sunday, August 7, 2011

aku nak....

tetiba....aku rsa nk sambung belajaq....
ermmmm....
tapi part time je lah...
kang gatai2 p sambung master..kuaq xdak gheja..mampoih aku....

pic credit to www.unikl.edu.my

UniKL ku...engineerin yg mantap

Ckp psai engineering…aku pun xtau mcm mna aku leh terjebak nak amek engineering ni…

Huahua…..bajet la mcm pandai sgt…yg aku tau dulu masa aku pas SPM tu aku mcm minat ngn Chemistry…dat time baru rasa mcm minat…baru rasa pas SPM ok?mcm banggang kan pas SPM baru aku sedar aku jatuh cinta ngn Chemistry…walhal masa nk amek SPM tu haram tak stadi pun Chemistry…stadi gitu2 ja…nama ja dak SBP/sekolah sains….tp subject2 yg dpt A nya smua subject teras…wakluuuu…mcm budak sekolah harian besa ja…almaklumlah..dok SBP pun bila prep aku p lena…asai cikgu meeting ja…tutup buku terus lena…mcm tu lah dak2 SBP kalau baloq mcm aku ni…hahaha…kalau hat rajen tu mmg la rajen…tp tahap kesedaran aku masa form 4 form 5 sgt la nipis..stai p class xmau stadi…pastu cikgu Chemistry aku plak cuti bersalin punya la aku syok x hingat…end up result mcm harem j ja….

Then tetiba plak pas SPM aku terjatuh cinta ngan Chemistry…bajet nk amek pharmacy la kt UiTM….tp tgk2 borang UPU aku xdak dlm list..dat moment mcm oh ranap nya harapan aku…smpai la satu hari tu arwah abah aku balik dari opis and suggest kat aku masuk BMI(British Malaysian Institute), sebab arwah abah kan kerja ngn JABATAN TENAGA KERJA/BURUH…so he said graduate dari BMI ni mcm pisang goring panas..senang dapat reja…TAPI!!!....tapi tgk2 kat BMI tu ada electric&electronic…I was like wut d heck…aku tak minat letrik….msa blajaq fizik tu ada letrik skit tu pun aku jem gila…yg aku ngat2 lupa get logic and xlogic…hahaha..ada lgi ka menda ni dlm syllabus?

pastu aku habaq la kt abah aku…abah acik xmau la letrik…acik xminat..acik minat nk amek pharmacy…sakit pala gila abah n mama dat moment..aku tau…tu la padan muka…time SPM xmau stadi..baloq sgt…bajet pandai sangat org nak amek aku sgt2 masuk U depa…wakaka…pastu abah cakap kat aku..kalau da minat Chemistry tu why not masuk UniKL ni…amek chemical engineering….kira sama la ngn BMI tu..bwah UniKL jugak….tp dis one Faculty of Chemical Engineering(FCET)..nama MICET dlu2 ya adik2 jr ku kalau nk tau…kira aku pun mcm pasrah ja lah…masuk la…kira aku second batch kat tempat ni..tempat padang jarak padang terkukur….kalah SAINA lg…

sampai adik aku pun sound aku…acik..hg slalu kena p belajaq tempat2 ulu kan…

kojaqqq tak….

Dulu atas pokok(sebab sekolah aku Sekolah Sains Pokok Sena) lani celah bukit ..dlm utan sawit….syabas2…

Pastu start la kehidupan aku sebagai seorang student Chemical Engineering nya…pastu kat sana tak leh blah aku jdi rajin gila kot…stadi ja first sem….kira subject chemistry bgi aku celah gigi ja…n rasa menyesai tu harus ada lah dlm diri aku sbb masa SPM tak mau stadi..walhal senang gila ja kot chemistry SPM tu dek non….matematik xyah ckp la…kalau la aku stadi add math tu betoi2..aku rsa la ni aku tak tau aku jadi apa dah….sem one dpt pointer mencanak2..dean list syalll…

Mai second sem jatuh menjunam ke 3pointer sumthing..pastu sem 3 bgun kembali….kira pointer utk last diploma kira nya cun la walau x dean list…at least merasa la sekali….apa pun Alhamdulillah lepas ja aku practical(practical ni masa sem 6)…bln 6 mcm tu aku dapat 2 offer untuk aku keja..satu kt Pharmaniaga…satu lagi kat Sumitomo…so aku pilih Sumitomo sbb kat Penang…

Aku decide nak keja ni sbb time tu kat MICET x offer lagi course utk Bachelor in Chemical Engineering…so sbb tu aku amek keputusan untuk keja sethun and cari pengalaman…

Apapun aku nak bgtau korang2 smua ni…sebenaqnya result masa SPM tu bgi aku penting tum mg lah penting…tapi…kadang2 aku tengok membe2 aku time2 sekolah yg mcm dpt result SPM lgi ok dari aku..bila masuk matrik..terus jadi jahanam n amek course ntah apa2…so bgi aku…jgan pandang rendah kat org yg amek diploma and then baru amek degree…u ols tak tau..sebenaqnya kami ni lagi byak belajaq dari korg yg straight away amek degree….

and one more thing…jgn under estimate IPTS...just because we’r private(tp hakikatnya UniKL ni bwah Universiti Teknikal Mara-means dat UniKL ni MARA yang pnya..kira kami ni anak emas MARA la jugak)..korang tak tau mcm mna azab nya penilaian MQA tu untuk kitaorang lepas…sbb yang mai nilai tu smuanya lectrurers dr IPTA yg kadang2 xleh terima hakikat yg UniKL ni gila gempak dgan lab nya…mmg kitaorang ni totally hands on pnya orang la…kalau nak kata psai level…da diiktiraf kot yg UniKL ni standing dah dgn USM,UTM smua tu…da ada kat Tier 5 kan…and Alhamdulillah aku sendri pas practical bulan 11 tahun lepas,and tgah bulan 12 da kena start keja kt Ibiden ni…

~~aku rasa aku kena sruh UniKL kasik aku konvo pnya fees n robe pnya fees free sbb aku dok promote UniKL ni…

Apa pun…I’m proud to be one of UniKL’s student…

Dear frens,jmpa nanti time konvo!

Thursday, August 4, 2011

mengugat iman

ok..
posa2 ni jum test iman kita....
hampa tgk la gmbaq2 kt bawah ni...
kalau rsa nk pang aku ni mai cri kt Ibiden ni....
13hrs aku available kt sni..
wohoooo...

nyummmm2...

yummy salmon sushi @sakae sushi!

dinner i made for myself few weeks ago~~

greatest GCB!

jeng jeng jeng

heppy kan bunyi aku kt entri tu...
mau tak heppy..jurulatih ksygan da smpai...
so leh la aku beraya dgn nya dsamping familia n tunang tersayang...

tp kan aku jdi x berapa nk heppy bila ank2 buah aku xleh nk beraya...
aku hrap2 sgt depa akan shutdown plant for 3 days...
boleh la kami2 yg lemau n lemah ni beraya dgn heppy...
kalau xmau shutdown pun pnya psai hampa lah...
kami nk raya jugak!
setakat bg insentif rm200 for two days for 12 hrs shift is not worth it rite?!
ahhhh...benci lah....
i was like...sorry guys...there's nothin i can do bout dis matter...
just pray...hopefully bila smua production members xmau mai keja..diorg akan setuju shutdown~~
(sambil dok tadah2 tgan aku ni)
eventho aku ni normal....cuti 3 hri..boleh amek cuti isnin n jumaat tu...
but stil aku rsa tak sedap hati la kan...
tak gamak plak doo..aku sedap2 raya...diorg mati2 bkerja....
A BIG NO NO..OK!
aku rsa semak perut sgt!

apapun....layan la gmbaq2 ni dulu yaaa.....



nasib la jurulatih ksyangan da ada..so bila aku tension ngn keja..aku tgk dia..aku senyum la..ohh ni hasil titik peluh aku kerja selama ni...
hahaha...waklu kan!

Tuesday, August 2, 2011

DA SAMPAI

heee

tersenyum kegumbiraan aku....
bila jurulatih yg diidam2 kan smpai smlm kt umah fiza...
umah fiza la tmpt kalau aku order brg2 on9 ni
xpa...
pendek kata...nnt aku blik umah...
snap gmbaq2 lawa2...
esok aku upload kt cni..jeng2...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang

 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png