Agoda


Sunday, August 7, 2011

UniKL ku...engineerin yg mantap

Ckp psai engineering…aku pun xtau mcm mna aku leh terjebak nak amek engineering ni…

Huahua…..bajet la mcm pandai sgt…yg aku tau dulu masa aku pas SPM tu aku mcm minat ngn Chemistry…dat time baru rasa mcm minat…baru rasa pas SPM ok?mcm banggang kan pas SPM baru aku sedar aku jatuh cinta ngn Chemistry…walhal masa nk amek SPM tu haram tak stadi pun Chemistry…stadi gitu2 ja…nama ja dak SBP/sekolah sains….tp subject2 yg dpt A nya smua subject teras…wakluuuu…mcm budak sekolah harian besa ja…almaklumlah..dok SBP pun bila prep aku p lena…asai cikgu meeting ja…tutup buku terus lena…mcm tu lah dak2 SBP kalau baloq mcm aku ni…hahaha…kalau hat rajen tu mmg la rajen…tp tahap kesedaran aku masa form 4 form 5 sgt la nipis..stai p class xmau stadi…pastu cikgu Chemistry aku plak cuti bersalin punya la aku syok x hingat…end up result mcm harem j ja….

Then tetiba plak pas SPM aku terjatuh cinta ngan Chemistry…bajet nk amek pharmacy la kt UiTM….tp tgk2 borang UPU aku xdak dlm list..dat moment mcm oh ranap nya harapan aku…smpai la satu hari tu arwah abah aku balik dari opis and suggest kat aku masuk BMI(British Malaysian Institute), sebab arwah abah kan kerja ngn JABATAN TENAGA KERJA/BURUH…so he said graduate dari BMI ni mcm pisang goring panas..senang dapat reja…TAPI!!!....tapi tgk2 kat BMI tu ada electric&electronic…I was like wut d heck…aku tak minat letrik….msa blajaq fizik tu ada letrik skit tu pun aku jem gila…yg aku ngat2 lupa get logic and xlogic…hahaha..ada lgi ka menda ni dlm syllabus?

pastu aku habaq la kt abah aku…abah acik xmau la letrik…acik xminat..acik minat nk amek pharmacy…sakit pala gila abah n mama dat moment..aku tau…tu la padan muka…time SPM xmau stadi..baloq sgt…bajet pandai sangat org nak amek aku sgt2 masuk U depa…wakaka…pastu abah cakap kat aku..kalau da minat Chemistry tu why not masuk UniKL ni…amek chemical engineering….kira sama la ngn BMI tu..bwah UniKL jugak….tp dis one Faculty of Chemical Engineering(FCET)..nama MICET dlu2 ya adik2 jr ku kalau nk tau…kira aku pun mcm pasrah ja lah…masuk la…kira aku second batch kat tempat ni..tempat padang jarak padang terkukur….kalah SAINA lg…

sampai adik aku pun sound aku…acik..hg slalu kena p belajaq tempat2 ulu kan…

kojaqqq tak….

Dulu atas pokok(sebab sekolah aku Sekolah Sains Pokok Sena) lani celah bukit ..dlm utan sawit….syabas2…

Pastu start la kehidupan aku sebagai seorang student Chemical Engineering nya…pastu kat sana tak leh blah aku jdi rajin gila kot…stadi ja first sem….kira subject chemistry bgi aku celah gigi ja…n rasa menyesai tu harus ada lah dlm diri aku sbb masa SPM tak mau stadi..walhal senang gila ja kot chemistry SPM tu dek non….matematik xyah ckp la…kalau la aku stadi add math tu betoi2..aku rsa la ni aku tak tau aku jadi apa dah….sem one dpt pointer mencanak2..dean list syalll…

Mai second sem jatuh menjunam ke 3pointer sumthing..pastu sem 3 bgun kembali….kira pointer utk last diploma kira nya cun la walau x dean list…at least merasa la sekali….apa pun Alhamdulillah lepas ja aku practical(practical ni masa sem 6)…bln 6 mcm tu aku dapat 2 offer untuk aku keja..satu kt Pharmaniaga…satu lagi kat Sumitomo…so aku pilih Sumitomo sbb kat Penang…

Aku decide nak keja ni sbb time tu kat MICET x offer lagi course utk Bachelor in Chemical Engineering…so sbb tu aku amek keputusan untuk keja sethun and cari pengalaman…

Apapun aku nak bgtau korang2 smua ni…sebenaqnya result masa SPM tu bgi aku penting tum mg lah penting…tapi…kadang2 aku tengok membe2 aku time2 sekolah yg mcm dpt result SPM lgi ok dari aku..bila masuk matrik..terus jadi jahanam n amek course ntah apa2…so bgi aku…jgan pandang rendah kat org yg amek diploma and then baru amek degree…u ols tak tau..sebenaqnya kami ni lagi byak belajaq dari korg yg straight away amek degree….

and one more thing…jgn under estimate IPTS...just because we’r private(tp hakikatnya UniKL ni bwah Universiti Teknikal Mara-means dat UniKL ni MARA yang pnya..kira kami ni anak emas MARA la jugak)..korang tak tau mcm mna azab nya penilaian MQA tu untuk kitaorang lepas…sbb yang mai nilai tu smuanya lectrurers dr IPTA yg kadang2 xleh terima hakikat yg UniKL ni gila gempak dgan lab nya…mmg kitaorang ni totally hands on pnya orang la…kalau nak kata psai level…da diiktiraf kot yg UniKL ni standing dah dgn USM,UTM smua tu…da ada kat Tier 5 kan…and Alhamdulillah aku sendri pas practical bulan 11 tahun lepas,and tgah bulan 12 da kena start keja kt Ibiden ni…

~~aku rasa aku kena sruh UniKL kasik aku konvo pnya fees n robe pnya fees free sbb aku dok promote UniKL ni…

Apa pun…I’m proud to be one of UniKL’s student…

Dear frens,jmpa nanti time konvo!

6 comments:

  1. Assalam..akak,,kalu kite blaja kos ni kene byk menghafal tak?? cth, mcmc kite kena hafal bio yg byk sgt to kan,hehe??
    banyak kira2(math) tak chem tech ni??
    apa yg susah nk skor ye chem eng ni??

    ReplyDelete
  2. basically..kalau amek chemical engineering ni banyak calculation..tapi ada jugak subject menghafal tapi tak banyak lah....
    susah nk skor chemical engineering ni sebab nya ada subject2 tertentu yg susah..tapi bukan semua la...cthnya ada sesetengah org minat subject ni..so dia score subject tu..ada sesetgh yg xminat subject tu so jadinya takla score sgt kan..sbb overall gpa n cgpa depends ngn semua subject....sbb tu kalau satu subject jatuh pun akan efek kita pnya gpa or cgpa kita

    ReplyDelete
  3. masuk unikl tahu bila? unikl micet ni dah berapa tahun dah ya?

    ReplyDelete
  4. slm akak,, chemical engineering (food) belaja psal kimia bab makanan ke atau lbih kpd teknologi? tolong bzlas kak..

    ReplyDelete
  5. awk dpt kt mne? sy dpt unikl micet.. tp pelik..kne ada intrview bagai.. redha je la

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum. saya nk tnya mcm mna degn pinjaman Mara eh.. elaun ada tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png